четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСперматозоидите на мъжете намалели наполовина за 40 г.

Сперматозоидите на мъжете намалели наполовина за 40 г.

Броят на сперматозоидите при мъжете в Европа в милилитър сперма е намалял с 52,4% за 40 г. Този факт бе оповестен като извод от проучване на израелски учени, публикувано в списанието Human Reproduction Update. Ако се вземе предвид еднократен еякулат, спадът е дори 59,3%, уточняват те. Учените изчислили, че годишно спадът е бил с около 1,4-1,6%.

Броят на сперматозоидите е от голямо значение за мъжката оплодителна способност. От тях може да се вади заключение и за здравето на силния пол. Това заяви ръководителят на проучването Хагай Левин от Еврейския университет в Йерусалим. В анализа не са взети предвид други параметри като подвижност на сперматозоидите или морфологични промени в тях. Затова не може да се направи директен извод дали репродуктивните способности на мъжете са намалели със същите темпове, казва Артур Майехофер от Биомедицинския център на университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен.

Вероятно здравето на мъжете като цяло се влошава

Намалелият брой на сперматозоидите вероятно е само върхът на айсберга. Същото проучване посочва и друга тенденция – нараства броя на туморите на тестисите, на крипторхизма (скриване на тестиса) и на други подобни здравословни проблеми.

Израелските учени са прегледали общо 7518 проучвания с данни за броя на сперматозоидитие, обхванали над 43 000 мъже. Взето е предвид дали имат деца или репродуктивните им способности не са доказани на практика.

Проучването за първи път доказа, че спадът на сперматозоидите при мъжете е трайна тенденция, заяви един от съавторите Шана Суон от Icahn School of Medicine към Маунт Синай, Ню Йорк. Според нея трябва внимателно да се анализират изводите и да се прецени с какви мерки трябва да се противодейства.

Възможни причини – джиесем в джоба, аспирин

Хубавото в случая е, че дори и тези намалени стойности са над минималния праг, определен от Световната здравна организация като необходими, за да има един мъж деца. Според данни от 2011 г. общият брой на сперматозоидите при мъжете в Европа, които нямат деца, бил 137,5 млн., а долната граница на нормалното била 39 млн. според СЗО.

Броят им има значение за оценката на мъжката плодовитост. Роля играят обаче и подвижността на сперматозоидите, както и това дали имат или не някакви дефекти.

Според учените възможните причини за негативната тенденция са много. Като се започне от твърде топлите пелени на кърмачетата, мине се през аспирина и се стигне до навика мобилният телефон да се държи в джоба на панталона. Освен това мъжете създават семейство все по-късно. Качеството на спермата неминуемо пада с възрастта. Затова и все по-често се налага да се прибягва до методите на съвременната репродуктивна медицина.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -