неделя, 25 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШок! Далечни роднини осиновяват Габи, съдът отхвърли молба на бабата

Шок! Далечни роднини осиновяват Габи, съдът отхвърли молба на бабата

Съдът даде 2-годишната Габи – дъщеря на починалата родилка Надежда Узунова, на братовчедите семейство Нешеви, като пренебрегна молбите на биологичните баба и дядо, които също искаха да осиновят момиченцето. Това се случи на последното заседание на 3 април, съобщи Таня Узунова, майката на Надя. Абсурдното решение е в разрез със съдебната практика досега в България, обясни тя. Когато има дело за осиновяване, магистратите викат по собствено усмотрение всички по-близки роднини, дори ако те самите не са изявили желание да вземат детето.

Всички страни се изслушват и тогава се взема решение в полза на малкото. В случая става точно обратното. Не е ясно какво ще стане, ако случайно трите съдебни състава решат да удовлетворят молбите на всеки – т.е. дадат Габи на три семейства. Според юристи обаче по-вероятно е Нешеви да подадат молба за прекратяване на другите две дела веднага след влизане на решението в сила във вторник, 17 април.

Нашите молби – моята и на бившия ми съпруг Димитър Узунов, бяха отхвърлени без никакъв мотив, каза още Узунова. Тя разбира, че изобщо има дело за осиновяване, ден преди първото заседание. Тогава бащата Ивайло се отказва писмено от дъщеря си, а братовчедите Нешеви бяха подали веднага молба за непълно осиновяване. Таня успява да отложи първото заседание, за да се включи и тя като претендент. Това обаче така и не става за 2 месеца, а се стига до един абсурд от юридическа и човешка гледна точка. Вместо да се обединят трите дела в едно, понеже става дума за претенции към едно дете, в Софийски градски съд ги оставят като три отделни казуса на три различни съдебни състава. Това на Нешеви се гледа от трети брачен състав, който успява за два месеца да проведе три заседания. По делото на Таня Узунова обаче за същия период дори не е назначена дата.

Решението влиза в сила в понеделник, а аз дори не мога да обжалвам, понеже не съм страна по делото, коментира правния абсурд бабата Таня Узунова. Тя обаче има намерение да подаде жалба до Върховния касационен съд и дори да стигне до съда по правата на човека в Страсбург, но да се бори докрай за внучката си. „Гледам я от първите дни след раждането, денонощно съм бдяла над нея. Нешеви познават Габи едва от октомври. Как така решиха, че искат точно нея? Ние, които сме по-близки, не сме изоставяли Габи. Сега не съм я виждала от 18 дни, братовчедката не ме пуска да я видя, понеже детето се разстройвало много, след като си тръгна“, коментира още жената.

Преди време от Агенцията за социално подпомагане, под чиято шапка е отделът „Закрила на детето“, коментираха, че когато има повече молби за осиновяване, те винаги се обединяват в едно дело. Нямало как да се водят повече дела за едно и също дете, дори да са заведени искове от различни хора. По информационната система на съда се виждало, че става дума за осиновяването на едно и също дете и казусът се давал на един и същи съдебен състав. Нямат обяснение защо сега магистратите са процедирали по друг начин.

Майката на Габи Надежда Узунова почина по време на раждането на второто си дете в „Шейново“ през ноември. Бебето също не оцеля. Отначало бащата Ивайло е в добри отношения с тъща си, но после се скарват, след като той се отказва писмено от дъщеря си, без да каже на бабата.

Свързани теми: Върнаха детето на починалата родилка Надя на бащата

Трима искат да осиновят детето на починалата родилка Надя

СНИМКИ: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -