неделя, 25 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСензационно: Откриха древни вируси в телата на съвременните хора!

Сензационно: Откриха древни вируси в телата на съвременните хора!

В телата на съвременните хора са открити древни вируси, заразявали още първите хомо сапиенс, съобщи New Scientist. В момента учените не могат да кажат дали тези ДНК предизвикват някакви заболявания. Търсенето на вируси започнало още миналата година в Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“.

Така ДНК на древни вируси, които са откривани в телата на неандерталците, били намерени и у съвременните хора. Проектът е посветен на ендогенните ретровируси в древните геноми, които не само поразяват клетката, но и проникват в нейното ДНК.

8% от генома на човека се състои от последователни частици на тези вируси, които влизат в състава на некодиращата „отпадъчна“ ДНК. Тоест те не съдържат в себе си инструкции за производство на белтъци. Учените открили 14 последователности от ДНК на предците в тялото на съвременния човек. Вероятно вирусите са проникнали в организма преди онзи етап от еволюцията, довел до появата на днешните хора – тоест преди около 400 000 г.).

Два екипа от Плимутския университет и от Оксфорд продължили инициативата на проекта. Те изучили генома на 67 онкоболни. Оказало се, че у всеки от тях има 7 от 14 последователности. Не е изключено в генома на съвременните хора да присъстват всичките 14. В близките 5 г. по уверенията на учените те ще могат да разкрият дали древните вируси са активни в телата ни, дали предизвикват болести и доколко са разпространени.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -