неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСъздадоха ваксина срещу трупане на килограми

Създадоха ваксина срещу трупане на килограми

Хората с наднормено тегло, които обичат обилното хапване, в бъдеще ще могат да разчитат на ваксина срещу затлъстяване. Препаратът е разработен от американски учени, съобщава в. „Дейли мейл“. Ваксината успява да залъже имунната система по начин, който пречи за натрупването на килограми.

При тестове с мишки бил постигнат поразителен ефект – те загубили 10% от теглото си само за 4 дни.

При това опитните животинки били хранени с мазна храна.Това навежда на мисълта, че новата ваксина ще позволи човек да прави някои „грехове“ в храненето и въпреки това ще остава слаб. Не бързайте обаче да зарежете диетата си, съветват експертите. Освен че мазната храна има много негативни странични ефекти върху здравето, препаратът срещу излишните килограми още е в ранна фаза от разработването си. Той ще бъде на пазара след около 7 до 10 г.

Ваксината работи, като кара имунната система да изработва антитела срещу хормона соматостатин. Той се произвежда от мозъка и храносмилателната система, влиза във взаимодействие с други хормони, като забавя метаболизма и води до качването на килограми. Антителата блокират работата му, метаболизмът се ускорява и килограмите падат. Хубавото в случая е, че не се накърняват функциите на другите хормони.

Според учените от САЩ обаче са необходими допълнителни проучвания, за да се избегнат възможни дългосрочни усложнения. Голямата полза от ваксината според тях е, че дава допълнителна възможност на лекарите да третират затлъстяването с нехирургически метод. Засега във Великобритания единственото одобрено лекарство срещу излишните килограми е хапчето ксеникал, което се дава само с рецепта. То обаче има неприятен страничен ефект – дразни стомаха.

Свързани теми: Хлябът не пречи на диета за отслабване

Учени: затлъстяването е заразно

Доказаха: Бързите закуски са виновни за диабета

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -