Реклама
Начало Любопитно Съдосвиващите капки табу за бременните, увреждат плода

Съдосвиващите капки табу за бременните, увреждат плода

0
бременна бременост
Реклама

Съдосвиващите капки за нос са противопоказни за жени в първите три месеца от бременността, тъй като увеличават риска от вродени дефекти на храносмилателния тракт, ушите и сърцето, пише „Дейли мейл“, като цитира д-р Алън Мичъл.

Заедно с колеги от университета в Бостън той анализирал голямо количество данни за децата, родени с подобни дефекти през годините от 1993 до 2010. Учени се интересували от дефекти, които не са предизвикани от хромозомни аномалии.

Реклама

Кои антибиотици може да се пият по време на бременност

Проучват връзката между капките за хрема и дефекти на плода

Оказва се, че използването на фенилефрин през първия триместър е свързано с осем пъти по-голям риск от ендокардит (сърдечна малформация, при която преградата между камерите на сърцето не е добре развита). Препаратът увеличавал също осем пъти вероятността от развитието на дефекти на ушите и стомаха пир плода. Имало и аномалии на крайниците.

Имидазолини (съдържат се в назалните спрейове и капки за очи) удвоявали риска от поява на аномалии по свързването на трахеята и хранопровода.

Все пак като цяло, опасността от дефекти не е висока, успокояват експертите. Въпреки това те съветват бременните в първия триместър да избягват приемането на противооточни препарати, а също и други лекарства, и да го правят само тогава, когато положителните ефекти надвишават възможните рискове. Казано с други думи – само когато е крайно наложително.

Цистит при бременните невинаги се лекува с антибиотик

Свързани теми:

Добавки с желязо увеличават теглото на плода, но не пазят от ранно раждане

Зрелищно раждане – извадиха бебе с околоплодните води

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version