Реклама
Начало Заболявания и лечение Кои антибиотици може да се пият по време на бременност

Кои антибиотици може да се пият по време на бременност

0
бременна жена
Реклама

Антибиотиците се лекарство, което често се предписва по време на бременността. Все пак изборът на конкретен медикамент трябва да се прави внимателно, казват експерти от престижната Майо Клиник в САЩ. Някои антибиотици могат да се вземат безопасно по време на бременността, а други не. Сигурността им зависи от различни фактори, включително типа антибиотик, по време на кой месец от бременността се взема той, как се приема  и за какъв период.

Ето един списък от антибиотици, които по принцип се допускат за прием по време на бременността:

  • Амоксицилин
  • Ампицилин
  • Клиндамицин
  • Еритромицин
  • Пеницилин
  • Нитрофурантоин

Други антибиотици трябва да се избягват по време на бременност. Например това е тетрациклин, доксициклин и миноциклин. Може да засегнат черния дроб на бременната, а също и да оцветят развиващите се зародиши на зъбите при бебето.

Реклама

Важно е да се има предвид също, че два антибиотика, които често се използват заедно при инфекции на пикочните пътища – триметоприм (trimethoprim) и сулфаметоксазол (sulfamethoxazole), се свързват с увеличен риск от дефекти на плода при раждане. Въпреки че няма категорично доказателство за пряката връзка между тези лекарства и дефектите при раждане, учените признават, че предпазливостта е необходима докато се проведат допълнителни проучвания.

Все пак употребата на тези антибиотици е оправдана в някои случаи. Ако лекарят прецени, че антибиотикът е най-добрият начин за лечение в конкретния случай, той ще препоръча най-безопасния вид и най-безопасната доза.

Източник: Майо Клиник

Реклама

Exit mobile version