Реклама
Начало Заболявания и лечение Цистит при бременните невинаги се лекува с антибиотик

Цистит при бременните невинаги се лекува с антибиотик

0
проф. Борис Богов
Реклама

Бактериалните инфекции на отделителната система са често срещани при бременност. Всяка трета бъдеща майка се среща с тях. По правило първите оплаквания се появяват около и след 16-17-ата гестационна седмица. Кое е правилното лечение? Да се дава ли антибиотик или да се изчака?

Това коментира проф. Борис Богов, шеф на Клиниката по нефрология в Александровска болница. Той изнесе лекция по темата пред лекари на XXI Национална гинекологична конференция (2018).

Причинителят за уроинфекциите при бременни обикновено е бактерията Ешерихия коли. В амбулаторната практика честотата на този причинител надхвърля 70%, а в болница – 40% . Сравнително редки са случаите, когато инфекцията се проявява като остър цистит или пиелонефрит. По-често тя протича без особено изявени симптоми.

Защо бременните по-често страдат от инфекции на пикочните пътища

Реклама

Причините за това са няколко и са свързани с промените в организма на бъдещата майка. При бременните понякога има т. нар. физиологична хидронефроза, която предразполага към уроинфекции. Наблюдава се дилатация (разширяване) на кухинната система. Дължи се на първо място на чисто механичен натиск, упражняван от наедрялата матка, особено през втори и трети триместър.

Освен това в организма на жената настъпва специфичен хормонален дисбаланс с високо ниво на прогестерон. Той оказва влияние върху легенчето на бъбрека, пелвиса и пикочния мехур. Създават се условия за остатъчна крайна урина, а тя е е идеална хранителна среда за  Ешерихия коли и други бактерии. Киселинността (pH) на урината при бременните е променено заради повишената глюкоза в нея и микроалбуминурията, свързана с хиперхидратацията на бъбрека.

Лечението е необходимо, иначе има риск и за плода

Необходимо е провеждане на адекватно лечение, тъй като такава инфекция е риск както за майката, така и за нероденото бебе. Инфекциите са предпоставка бебето да се роди преждевременно недоносено или дори нежизнеспособно. С инфекциите е свързан и рискът бременната да развие артериална хипертония и екламптичен синдром.

Често бъбречните специалисти предписват антибиотик, ако се установи бактериална инфекция. Препоръката е тези препарати да се приемат от 5 до 7 дни. Само че лечението не бива да свършва тук, предупреждава проф. Богов. Бременна, която е имала уроинфекция, трябва да бъде проследена с повишено внимание до самото раждане. Иначе рискът от грешки е много висок, допълни специалистът.

Всеки конкретен случай трябва да се прецени много внимателно. Гинекологът трябва да снеме правилно анамнезата. Това дава свободата и отговорността на лекаря сам да прецени до каква степен да се съобразява с правилата и къде може да ги наруши, коментира проф. Богов.

Задълбочената оценка ще позволи да се разграничат фалшивите от истинските цистити. Особено при напреднала бременност физическият натиск от плода води до смущения в уринирането, които обаче не изискват лечение. Понякога обаче и на такива пациентки малко прибързано се давал антибиотик, а това не е редно, каза още нефрологът.

Прекалено честото и без нужда изписване на антибиотик е свързано с нарастващата резистентност на бактериите към този клас лекарства. Трябва да се помисли, че в дългосрочен план антибиотиците могат да повлияят и върху имунните реакции на бебето като повишат риска от автоимунни заболявания.

Например резистентността на Ешерихия коли, най-честият виновник за уроинфекции при бременни, е около 20% с тенденция за покачване. Затова във фармацията трескаво се търсят нови средства, които да позволят отлагане във времето на антибиотичната терапия.

Уголемяване на бъбреците при бременни е нормално

Когато говорим за бъбреците при бременните, трябва да се има предвид, че е нормално те да се уголемят, посочи още проф. Богов. Това се случва заради хиперфилтрацията в този период. Нормално бъбрекът увеличава своя обем с около 1-1,5 см. Ако жената не е бременна, бихме предложили бъбречна биопсия, защото това са признаци дифузен бъбречен процес, казва специалистът. При бременните обаче тази промяна не е изява на болестен процес.  

Той поясни още,  че нефролозите имат утвърдени стандарти, по които лекуват бактериалните инфекции при бременните. Например ако причинителят на уроинфекцията при бременната не е Е.коли, а клебсиела или някои други по-рискови микроби, непременно и веднага се предписва антибиотична терапия. Асимптомната бактериална инфекция също винаги се лекува с антибиотик, ако жената е диабетичка, трансплантирана или имунокомпрометирана.

Вижте още: Бъбреците се променят при бременност, но не е болест

Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version