четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроф. Бобев: Левкемията на Стилиян не е от Чернобил

Проф. Бобев: Левкемията на Стилиян не е от Чернобил

Спекулативни са твърденията, че аварията в Чернобил е причина за болестта на Стилиян Петров, коментира проф. Драган Бобев, директор на детската онкохематологична болница и един от водещите специалисти у нас. Вчера английският в. „Сън“ лансира тезата, че болестта на българския футболист се дължи на радиоактивния облак, преминал над България през 1986 г. Тогава Стилиян е бил на 7 г.

Като източник се цитираше доктора на националния ни отбор Михаил Илиев, но самият той опроверга твърденията. Каза, че само мимоходом е споменал Чернобил. Според д-р Илиев обаче левкемията на Петров е по-скоро заради стреса, преумората и съвременния начин на живот.

„След аварията в Чернобил през 1986 г. честотата на левкемиите в Европа не е претърпяла някакви значими статистически промени. Няма увеличаване на заболеваемостта дори през първите години след инцидента – нито прие децата, нито при възрастните“, увери проф. Бобев. Той нарече подобни твърдения непрофесионални и спекулативни. Левкемията била много сложно заболяване, чиято етиология (произход) не е напълно изяснена. „Намесени са много фактори и не може всичко да се вежда до една причина. Факторите са генетични, влияние на външна среда – бензинови изпарения. Има и намеса на вируси, но тяхното участие за възникване на левкемията е установено само за една форма и то за възрастова група, към която Стилиян Петров не принадлежи. Това е острата лимфоидна левкемия при 18-28-годишни. Тя е Т-клетъчен тип. Болестта на капитана на националния отбор е остра миелоидна левкемия“, обясни онкохематологът.

По думите му радиацията е рискова за болни, които вече имат някакъв друг тумор. Ако те се излагат на увеличен радиационен фон, при тях можело да се развие второ злокачествено заболяване и то от този тип – остра миелоидна левкемия, като на Петров. Рисковете били сериозни най-вече за хората, които са в центъра на големи аварии като Чернобил или Фукушима. В периферията, където била и България през 1986 г., рациацията е загубила своята сила.

Свързани теми: Шок! 50% шанс за болния от левкемия Стилиян Петров

Майка на болен от левкемия упреква доктори, забавили лечението

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -