понеделник, 4 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОнкоболни пътуват по 100 км за морфин

Онкоболни пътуват по 100 км за морфин

Онкоболни са принудени да изминават десетки, а понякога стотици километри, за да получат болкоуспокояващи или лекарства против повръщане, съобщиха от Националната пациентска организация (НПО) и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ). Причината е решение на Комисията по цени и реимбурсиране от 22 март 2012 г., с което тя нарежда тези медикаменти да стигат до болните само чрез болничните аптеки.

Сега те са само на 22 места в страната, а преди рецептите са изпълнявани във всяка аптека, поясни Жени Адърска от АПОЗ. Според нея било недомислица да се разкарват хора, които са на химиотерапия или на легло в последен стадий.

„Няма логика в това решение. То би имало смисъл, ако болниците предлагаха палиативни грижи – т.е. грижи при последен стадий на тумора, когато се дават основно силни болкоуспокояващи. Сега много пациенти в тежко състояние трябва да пътуват. В същото време скъпи терапии се дават във всяка аптека. Те са на хапчета и се приемат през устата, но изискват наблюдение от лекар“, коментира Адърска. Пациентските организации настояват комисията да преразгледа решението си за болкоуспокояващите. Винаги сме настоявали лекарствата за онкоболните за домашно лечение да се получават срещу рецепта от всяка аптека, това е в интерес на пациентите, подчерта Адърска. Болката при хората с рак не можела да се сравнява с каквато и да е болка от друго боледуване.

Болниците купували препаратите според бюджета си. Така нямало гаранция, че когато човек се лекува с медикамент А, следващия път няма да му дадат медикамент В, просто защото това има в наличност. Някои от препаратите са опиати, затова преди се получавали само в аптеки с право да ги продават. Въпросът обаче бил решен и вече можело да се получат във всяка аптека след предварителна поръчка.

„Получавам обезболяващите си нерегулярно, с голямо закъснение, чести визити на болницата и най-лошото – с честа смяна, продиктувана от липсата на медикаменти“, пише в писмо до НПО Т. Я. С., на 60 г. от Варна. „В момента един от най-тежките проблеми за мен е получаването на обезболяващи медикаменти. Получавам ги нередовно и често медикаментът, който ми помага да се боря с ужаса от болката, се сменя на принципа – каквото има“, допълва картината и Д. А. Г., също от Варна. „На нашата майка беше открит метастазирал карцином в почти всички жизнено важни органи. Тя вече се нуждаеше от доста силни болкоуспокояващи и съвсем скоро премина на морфин – в момента по 6 таблетки на ден… Лекарството вземаме ние от семейството и почти всяка седмица закъснявам за работа доста много, тъй като постоянно ходим по изследвания… Един от големите шокове, които изживяхме, беше когато чухме отговора „Няма“ без никаква идея кога ще бъде доставено“, пише Маргарита Ц. от София.

Свързани теми: Липсват 4 лекарства за химиотерапия

В Онкологията лекуват все по-запуснати случаи на рак

При онкоболни рискът от емболия е по-голям

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -