вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПийнали младежи разкарват спешен екип, хванали се на бас кога ще дойде...

Пийнали младежи разкарват спешен екип, хванали се на бас кога ще дойде линейката

Пийнала компания тези дни разкара екип на столичната „Бърза помощ“, споделиха лекари от там. Повикването било за тежък случай. „Бързахме, а като пристигнахме, видяхме група развеселени от алкохола младежи. Оказа се, че те се били обзаложили за колко минути ще пристигне линейката и в момента се поздравяваха кой е спечелил“, поясни д-р Делян Георгиев. Подобни случаи има много в практиката на спешните лекари. Има и други куриози, допълва д-р Ангел Ангелов, началник на „Медицински дейности“ в столичния центърза спешна помощ.

На друг адрес лекарят се качва на 17 етаж с две чанти, пълни с тежко оборудване. „Пациентката“ се оказва млада дама, която моли да й пуснат пералнята. Не знаел дали не трябва да я смени докато е още в гаранция. 65-годишен мъж пък се обадил за линейка, тъй като искал да сравни показанията на електронния си апарат за мерене на кръвно с тези на лекарския. Друг случай: 17-годишно момиче моли за лекар заради виене на свят, твърди, че е много зле. Когато медиците са вече пред дома й, отказва да ги пусне да я прегледат, защото било станало късно.

Когато хората се ядосват, че линейката закъснява, нека знаят, че в това време ние може да сме на някое фалшиво повикване, заяви д-р Георгиев. Освен това лекарите изнемогват, тъй като на смяна имат по 300 повиквания през деня и около 200 през нощта. Поради непрекъснатия режим на работа по едно и също време са само 18 екипа, а трябват поне 30 за София и околностите, които се обслужват от столичния център.

„Наскоро ни викат на адрес в „Красна поляна“, като състоянието на болния е описан доста тежко. Задушавал се, едва ли не в безсъзнание“, разказва той. Линейката дошла за 4 минути. Когато пристигнал екипът, се оказало, че дядото сам се е обадил, сам си е измислил някакви симптоми, а всъщност търси някого, който да му оправи телефона. Можел да избира само спешния тел. 112. Всекидневие било да ги викат уж за спешно състояние, а всъщност да мерят кръвно. Други самотни възрастни хора пък искали услуги от все едно е социална служба. Те молели линейката да ги закара в старчески дом, защото нямало кой да ги гледа.

По-сериозен проблем в столицата обаче са непрекъснатите изблици на агресия в ромските квартали, поясни д-р Ангелов. само преди ден отново имаше нападения над спешен екип в кв. „Христо Ботев“ в София. Проблемите са всекидневни, затова сезирахме дори Лилянда Еленкова, шеф на здравната комисия в Столичния общински съвет, каза още шефът на „Медицински дейности“. От „Бърза помощ“ ще настояват да се вземат мерки, дори да се помисли за охрана на екипите в гетата.

Обикновено ромите атакуват лекарите с обвинението, че са закъснели. Други пък се сърдели, че лекарите им оставят рецепта, а не направо лекарствата. Прегледите в гетата били истинско изпитание, защото медиците трябва хем да преглеждат, хем да си пазят имуществото. Преди седмица млад ром откраднал чанта от линейка в движение. Използвал, че колата е на бавен ход, качил се в движение, грабнал чантата и скочил.

Продължават и проблемите с предаването на информация от спешния телефон 112. „Често хората не могат да преценят кое е спешно и кое – не. Едно главоболие може да е или да не е признак за сериозно заболяване. Опитните диспечери на тел. 150 преди можеха да отсеят кога трябва да се праща линейка, но операторите на тел. 112 не правят разлика в здравословните състояния. Често се предават несъществуващи адреси – например блокът няма вход Д. Или пък се бъркат градове. На столични екипи се предават повиквания от Варна. Класика прехвърлянето на адрес кв. Изток, ул. „Гагарин“ от Перник в София. Причината е, че и в двата града има такъв квартал с такава улица“, завърши д-р Ангелов.

Свързани теми: Шефът на „Бърза помощ“: Викат ни и за мъж, одраскан от котка

Грешките в спешната помощ – заради неопитни лекари

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -