четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПада доплащане за аналогови инсулини от 1 октомври

Пада доплащане за аналогови инсулини от 1 октомври

От 1 октомври пациентите няма да доплащат за аналогови инсулини, става ясно от съобщение на здравното министерство. От ведомството се позовават на писмо от компания производител, която обещава да поеме разликите в цената им на дребно така, че пациентите да не са ощетени.

Разправията набра скорост след като в някои медии се появиха сигнали за доплащане на уж безплатните инсулини. След като здравният министър Десислава Атанасова поясни, че това е недопустимо, от фармацевтичния съюз заявиха гръмко, че тя не познава нормативната база за лекарствата. Непрекъснато се включвали нови, по-евтини продукти и така се оказвало, че за доскоро безплатни медикаменти трябва да се доплаща.

Непрекъснато има някои инсулини, за които се налага доплащане, поясни Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. Реимбурсирани на 100% продукти като инсулините се предлагат по цени на едро. Касата обаче плаща 100% само за най-евтиното лекарство в група и ако доставната цена на едро се окаже по-висока, хората доплащат. Терапията с инсулин е специфична и човек не може да вземе друг вид просто защото е по-евтин, поясни Костов. Той обаче предполага, че сигналите са свързани по-скоро с отделни изолирани случаи, а не с масова практика. Една от причините е, че актуализацията на списъците с лекарствата, които се покриват от касата, се правят на 15 дни.

От фирмата производител на инсулини са подписали анекси с дистрибуторите, с които се регулира механизма за предоставяне на договорените с НЗОК отстъпки, съобщават от МЗ в отговор на словесните атаки. Дистрибуторите са поели задължението да уведомят за предстоящата промяна търговците на дребно в аптечната мрежа, с които имат договорни взаимоотношения. Те са се ангажирали също да изискат от тях информация за наличните към 01.10.2012 г. количества от тези лекарствени продукти. Още един производител на инсулини е предоставил допълнителни отстъпки от стойността на лекарствените продукти, за които имат сключени договори с НЗОК. От писмото на МЗ обаче не става ясно дали договорките с двете компании покриват всички аналогови инсулини в аптеките. 

Свързани теми:

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -