понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриха протеина "Хълк" - прави мускули без спорт

Откриха протеина „Хълк“ – прави мускули без спорт

Учени от института „Гарван“ в Сидни, Австралия, откриха протеин, който се свързва с натрупването на мускули. Блокирането на Grb10 гарантира сила като на анимационния герой Хълк, затова и експертите кръстила на шега белтъка точно с това име. Мускулите се образуват само с манипулиране на протеина, като изобщо не е необходимо да се включват каквито и да е тренировки.

Учените направили експеримент с опитни мишки. Блокирали белтъка Grb10 още в утробата. Това довело до следния резултат – при самото раждане мишлетата били доста по-силни и мускулести от останалите. Нямало никакви други странични ефекти. Резултатите показват, че в бъдеще ще е възможно да се стимулира растежа на мускулите и така да се постигне по-бързо изцеление при редица заболявания, тъй като процесите за мускулна регенерация и оздравяване са същите като при началното формиране на мускулите  при плода в утробата.

Именно затова проучването има важно значение за бъдещи терапии при заболявания като мускулна дистрофия, възпаления на мускулната тъкан и диабет тип 2, пише в. „Дейли мейл“. Засега учените не насърчават мъжете, които искат големи мускули, да разчитат на подобни подходи, дори когато те бъдат разработени. Те препоръчват здравословния начин за трупане на мускули – с подходящи тренировки и хранене.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -