вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриха непознато сухожилие в човешкото коляно

Откриха непознато сухожилие в човешкото коляно

Двама белгийски хирурзи откриха непознато досега сухожилие в човешкото коляно. То може да причина за много от спортните травми, съобщи „Дейли мейл“. Сухожилието е споменавано в медицинската история, но сега учените обясниха точно предназначението му. Специалистите настояват обаче за повече изследвания, с които да бъде доказана важността му в хирургията на коляното.

Колонната става има четири основни сухожилия, които се кръстосват и така осигуряват стабилност и предотвратяват излишното движение. Анатомията на коляното обаче е много сложна и няколко екипа по света изследват не толкова добре определени структури в него. Това специално сухожилие е споменато за пръв път от френския хирург Пол Сегон през 1879 г., но за него няма хирургическа класификация. На базата на работата и на други хирурзи д-р Клаес и проф. Йохан Белеманс от университета в Льовен описаха подробно сухожилието, което минава от външната страна на бедрената кост към пищяла.

Белгийските хирурзи са направили микроскопска дисекция на 41 дарени коленни стави. Те са открили сухожилието в 40 от тях. Откритието ще помогне да бъде разбрано по-добре скъсването на редното кръстовидно сухожилие – честа спортна травма, и по-специално защо въпреки напредналите хирургически методи от 10 до 20% от пациентите не успяват да се възстановят.

Източник „Дейли мейл“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -