Реклама
Начало Любопитно Онкологичните заболявания и алергиите са свързани

Онкологичните заболявания и алергиите са свързани

0
лаборатория кръвни изследвания
Реклама

Има връзка между онкологичните заболявания и алергиите , установиха учени от Университета на Вирджиния, съобщи Journal of leukocyte biology. Известно е, че хистаминът, който е медиатор на алергичните реакции, провокира образуването на имунни клетки, известни като мастоцити. Това се случва, когато в тялото попаднат алергени.

Едновременно с това обаче хистаминът участва във възпалителни процеси и защитава туморите от имунната система. Ако се блокира отделянето на хистамин, туморите ще престанат да растат. Това показал експеримент с мишки, които страдали от меланом.

Наблюденията показали, че хистаминът помагал на миелоидните клетки супресори да оцеляват и да се размножават. В резултат имунитетът отстъпвал, а туморите нараствали.

Реклама

При това миелоидните клетки супресори активно мигрирали към местата на образуване на раковите клетки, способствайки по този начин за тяхното натрупване в зоната на възпаление и на местата в непосредствена близост до туморите.

Освобождавайки хистамин, мастоцитите допълнително влошавали положението, като поддържали супресорните клетки още повече. Антихистаминовите препарати – цетиризин и циметидин, подобрявали положението. Според учените в кръвта на хората с алергични заболявания циркулират повече миелоидните клетки супресори, отколкото при здравите хора.

Реклама

Exit mobile version