четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗаписване при нов личен лекар - може да направите смяна по желаниедо...

Записване при нов личен лекар – може да направите смяна по желаниедо 30 юни

Ако желаете да смените личния си лекар, без да има специален повод за това, може да го направите сега. До края на месец юни всяко здравноосигурено лице има право да се премести при друг личен лекар, стига той да е сключил договор с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Следващият месец, в който имате право да смените личния си лекар по желание, е декември.

За целта трябва да бъде попълнена регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. В повечето случаи е достатъчно да посетите новия избран личен лекар, той ще придвижи вашето заявление.

Избор на личен лекар за деца и юноши до 18 години

Постоянен личен лекар за деца до 18 г. или за лица, които са под пълно или ограничено запрещение, се прави по друг начин. Осъществява се от техните родители, настойници или попечители. За целта в заявлението се вписват и техните лични данни.

В регистрационната форма се попълват и данните на предишния лекар, както и на неговата практика. От своя страна новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която човекът е направило новия си избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната книжка на пациента. Тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор“.

Улеснен е достъпът на гражданите до регистрационните форми (бланките), които се попълват при първоначален, постоянен и временен избор на личен лекар, като те могат да се изтеглят от интернет страницата на НЗОК.

Смяната на личен лекар може да стане и извън определените за това месеци,

ако обстоятелствата налагат това. Основанието може да е смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др. Всеки здравноосигурен гражданин, който няма избран личен лекар, може да направи първоначален избор по всяко време на годината. За целта трябва да се попълни Регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар. Разбира се, преди това трябва да се избрали и посетили конкретен лекар.

Не всички общопрактикуващи лекари могат или искат да записват нови пациенти. Някои са ограничили записването на нови пациенти, защото имат твърде големи пациентски листи.

Кога се избира временно личен лекар

При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният личен лекар, осигуреното лице има право да направи временен избор на общопрактикуващ лекар.

При временен избор на личен лекар здравноосигуреното лице има право да получи първична извънболнична медицинска помощ във всяко лечебно заведение за първична извънболнична помощ в цялата страна. За целта трябва да бъде попълнена Регистрационна форма за временен избор на общопрактикуващ лекар. В нея, освен своите лични данни, здравноосигуреният или негов родител, настойник или попечител, трябва да посочи причината за временната промяна на личен лекар.

Новоизбраният временно личен лекар попълва в регистрационната форма както своите лични данни и данните на практиката си, така и датата, до която е временната регистрация на лицето при него. След нейното изтичане здравноосигуреното лице автоматично се прехвърля в практиката на своя постоянен личен лекар.

Ако имате конкретни въпроси, може да ги зададете на експерт от горещата линия на НЗОК (Зелен телефон) – изберете 080014800. Може да поставите въпрос и директно на посочения линк за онлайн консултации – на сайта на НЗОК – https://www.nhif.bg/bg/online

Редактор Ина Димитрова

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -