събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНов тест открива аутизъм с анализ на кичур коса

Нов тест открива аутизъм с анализ на кичур коса

Иновативна технология доведе до създаване на тест, който може да диагностицира аутизъм при деца само въз основа на анализ на кичур коса. При това диагнозата може да бъде открита, още преди да се появят каквито и да са симптоми.

Тестът е продукт на стартъпа LinusBio и скоро може да помогне за идентифициране на разстройства от аутистичния спектър при малки деца, още преди симптомите на аутизъм да се проявят. Резултатите от изследването на диагностичния тест са публикувани в списание Clinical Medicine.

Тестът има помощна роля за диагнозата

Все пак Маниш Арора, съосновател и главен изпълнителен директор на LinusBio, предупреждава, че лекарите не бива да вземат решение дали детето има аутизъм единствено въз основа на теста. Той предоставя важна част от информацията, но не и цялата информация.

С други думи, тестът е диагностична помощ, което означава, че е предназначен да помогне на лекарите, за да уточнят симптомите на аутизъм, но не трябва да се разчита само на него.

„Технологията е невероятно нова. Използването на коса и изследванията, които правят с коса, са иновативни“, каза д-р Андреа Бакарели, професор по екологични здравни науки в Колумбийския университет.

В човешката коса се откриват определени метали, свързани с аутизма

Човешката коса се състои от история на излагане на метали и други вещества. Тези данни се анализират с помощта на алгоритъм за търсене на модели на определени метали, които са свързани с аутизма.

Тестът е първият, който анализира този тип история на експозиция във времето и може да предскаже точно аутизма в около 81% от случаите.

Тестът включва пускане на лазер върху косъм, който го превръща в плазма за анализ. Според изпълнителния директор материалът, получен от половин инч коса, дава данни за един месец назад.

Новият тест може да открие металния метаболизъм дори във времеви отрязъци от 4-6 часа. То е като да имате охранителна камера, където можете да се върнете и да разгледате четири снимки на ден, казва д-р Бакарели.

Изследването постига до 95% точност

В проучването изследователите проверяват на практика технологията си, като използват проби от коса на 486 деца от три страни: Япония, Швеция и САЩ.

След това те анализираха 97 проби от коса, в които алгоритъмът правилно идентифицира случаи на разстройство от аутистичния спектър с 96% точност. Освен това тестът идентифицира отрицателни случаи точно в около 75% от случаите.

„Проблемът с аутизма е, че се диагностицира средно на 4-годишна възраст. По това време вече развитието на мозъка е доста напреднало“, коментира Арора. Тестът ще даде възможност за ранна намеса.

Сега диагнозата се поставя сравнително късно

Към момента не съществува биологичен тест за разстройство от аутистичния спектър. Децата често се диагностицират, едва след като родителите забележат необичайно поведение:

  • избягване на зрителен контакт,
  • забавяне в езиковото развитие;
  • непосочване.

Тези поведения обаче варират значително при всяко дете с аутизъм.

Американската агенция по храните и лекарствата даде на теста на LinusBio статут на „пробив“. Етикетът има за цел да ускори регулаторното одобрение за новата технология, ако на пазара няма налични алтернативи. Все пак компанията ще трябва да мине през необходимите изисквания за доказване на ефективността, преди да получи права за достъп до пазара в САЩ.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -