вторник, 28 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМощен антивирусен ефект има естествено вещество в организма

Мощен антивирусен ефект има естествено вещество в организма

Вещество с мощен антивирусен ефект, което се образува в човешкия организъм по естествен път може да обърне лечението на някои сериозни инфекции като зика, хепатит С, западнонилска треска и дори ХИВ. Това съобщават откривателите от екипа  в медицинския колеж „Алберт Айнщайн“, съобщава научният сайт „Сайънс дейли“.

Молекула блокира вирусите и не позволява да се възпроизвеждат

Субстанцията се нарича виперина – естествен ензим при хора и други бозайници. Известно е, че той има антивирусен ефект върху голямо разнообразие от вируси, включително причинителите на западнонилска треска, хепатит С, бяс и СПИН. Сега обаче учени разкриха начина на действие на виперина. Веществото улеснява реакцията, която води до производството на ddhCTP  – молекула, която блокира вирусите и те не могат да копират своя генетичен материал.

Любопитното е, че молекулата действа подобно на антивирусни лекарства, използвани при тежки хронични заболявания.

Вирусите обикновено се възползват от генетичните градивни елементи на клетките, за да копират своя собствен генетичен материал. Така успяват бързо да се размножават и да сломят имунната защита. Процесът като включва определени молекули, наречени нуклеотиди. Молекулата ddhCTP наподобява тези градивни нуклеотидни комплекси и се включва в генома на вируса.

След като се вградят в новата модифицирана верига на РНК на вируса, тези нуклеотидни аналози възпрепятстват задействането на ензим, наречен РНК полимераза. Това не позволява да се добавят повече нуклеотиди към веригата, като по този механизъм се предотвратява появата на нови копия на генетичния материал от вируса.

Как да се борим с вирусите, които си остават завинаги наши

„Убиваш клетката, за да убиеш вируса“ вече е в миналото

„Преди парадигмата беше, че за да убиеш вирус, трябваше да убиеш клетката, в която е успял да се вгради – каза д-р Крейг Камерън, професор в катедра „Биохимия и молекулярна биология“ и един от ръководителите на изследването. – Такава парадигма обаче е безполезна, когато вирусът заразява основен тип клетки с ограничен капацитет за тяхното производство. Развитието на нуклеотидни аналози, които функционират, без всъщност да убиват заразените клетки, промени всичко.“

Създадени в лаборатории нуклеотидни аналози са на практика синтетични лекарства и като всеки медикамент имат и странични нежелани действия. Нуклеотидите се използват от много клетъчни протеини и ензими, съществуват множество възможности за намеса в нормалната функция на клетката.

Молекулата ddhСТР обаче не изглежда да има някакви нежелани цели. Изследователският екип смята, че естественият произход на съединението в човешкото тяло по подразбиране го прави нетоксично.

Какви са причините за подути лимфни възли?

Веществото се тества срещу различни вируси

Молекулата директно възпрепятства и репликацията на три различни щама на зика вируса. Има също обещаващи антивирусни ефекти върху различни флавивируси. Обаче РНК полимеразите на човешки риновирус и полиовирус, които са в група, наречена пикорнавируси, не са чувствителни към молекулата. Изследователите планират да проучат полимеразните структури на тези вируси, за да разберат по-добре защо флавивирусите са чувствителни към ddhСТР, докато пикорварите, тествани в това проучване, не са. Това изследване може също да хвърли светлина как флавивирусите могат да развият резистентност към молекулата.

Науката синтезира нуклеотидните аналози в продължение на години, но виждаме, че природата ни бие и създава нуклеотиден аналог, който може да се справи с вирус в живи клетки и до момента няма токсичност. Ако има нещо, което ще работи в тази насока, природата вероятно го е измислила преди нас. Просто трябва да го намерим, коментират учените.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -