събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекарствата за ин витро - само в една болница

Лекарствата за ин витро – само в една болница

Само болнични аптеки ще имат право да отпускат лекарствата за хормонално стимулиране, което се прилага при процедурите ин витро. Това съобщи Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите след среща в касата по проблеми около работата на фонда за асистирана репродукция. Промяната създаде известно напрежение сред жените с репродуктивни проблеми.

Тя се налага заради това, че от 2013 г. финансирането на изкуственото оплождане минава от здравното министерство към НЗОК. Досега за лекарствата плащаше направо МЗ, което обявяваше за тях търг по обществена поръчка.

Центровете за ин витро обаче се опасяват, че болничните аптеки няма да искат да сключват договор с тях, защото нямат интерес от това. По една болница във всеки град, където има такива центрове, да поеме задачата за поръчка и доставка на хормоналните лекарства – около тази идея се обединиха участниците в срещата. За София това би могло да бъде Националната кардиологична болница. За услугата тя ще си удържа неголяма такса. Директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков обещава да разреши този въпрос до края на седмицата.

В бюджета на здравната каса за 2013 г. са предвидени 15 млн. лв. за ин витро. Досегашният процес на работа на фонда се запазва и няма да има промяна при процедурата по кандидатстване. Непроменена остава и максималната сума, която може да получи жената за една процедура – 5000 лв. Всяка кандидатка има право на до три опита с ин витро, финансирани с обществени средства. Новото е, че пациентските организации настояват всеки център за ин витро да има право да сключва договор с касата. Сега има летва – той трябва да докаже поне 20% успеваемост. Дори и за малките центрове ще има кандидати поради географската близост, убедена е Георгиева.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -