сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИн витро бебета от замразени ембриони били по-здрави

Ин витро бебета от замразени ембриони били по-здрави

Ин витро бебета, родени от замразени ембриони, са по-здрави от тези от свежи, разкри проучване. Резултатите бяха оповестени на годишната среща в Лийдс на Британската асоциация по репродуктивно здраве. Замразените ембриони обикновено се оставят като резерва за нови опити при курса на лечение за безплодие. Проучване сред 384 ин витро бебета, родени от свежи ембриони, и 108 от замразени разкрило, че вторите са с по-добро тегло, по-здрави и бременността с тях е малко по-дълга.

В проучването не са включени близнаци или тризнаци. „Замразените“ бебета тежали средно с 253 г повече. Процентът на недоносените – с тегло под 2,5 кг, бил по-нисък – 3,7% срещу 10,7% при „свежите“. Бременността със замразени ембриони продължавала средно с 0,65 седмици по-дълго. Изводите от проучването са важни, понеже поднорменото тегло и по-кратката бременност са основен рисков фактор за бременността след ин витро, коментират британски експерти, цитирани от „Дейли мейл“. Те пък са причина децата след това да имат повече проблеми със здравето или поведението. Причините за изводите не са напълно разбрани, но се предполага, че има разлика в маточната среда, когато ембрионите са пренесени веднага, след като яйцеклетките са били събрани, и тази, когато матката не е била стимулирана в дните преди трансфера. Учените признават, че са им необходими още проучвания, за да обясняват напълно това, което сега просто са констатирали.

През 2008 г. Датски учени също откриха, че бебетата от замразени ембриони са с по-високо тегло след раждането. Причината според тях е, че само най-качествените ембриони оцеляват при замразяването. Председателят на ин витро асоциацията във Великобритания Клер Люис Джоунс казва, че новото проучване е още един аргумент в полза на присаждането в даден момент само на един ембрион. Това ще намали многоплодните бременности, което е от полза и за бебето, и за майката. Много ин витро клиники обаче според нея пренебрегвали насоките за изкуствено оплождане и присаждали повече ембриони, като се аргументирали, че по здравна каса жените имат право само на три опита.

Проучването за първи път се спря и на отношенията между сурогатните майки и децата, родени от тях. Експерти от университета в Кеймбридж интевюирали 16 деца на възраст от 12 до 22 г. Всички те били положително настроени към сурогатната си майка. Повечето – 10 от жените, поддържали връзка с роденото от тях чуждо дете. Повечето момичета и момчета от групата декларирали, че имат добро самочувствие. Анкетата е само предварителен опит като част от подготвяно голямо изследване на опита и психичното здраве както на жени, наели се да родят чуждо дете, така и на техните семейства. В момента имало опасения как се отразява даването на утробата „под наем“ върху отношенията със собствените деца.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -