събота, 1 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХората са станали по-умни през годините

Хората са станали по-умни през годините

Изследователи от Кралския колеж в Лондон анализирали данните за интелигентност на 200 000 души от 48 страни през последните 64 години. Експертите изследвали резултатите от прогресивните матрици на Рейвън, предназначени да оценят нивото на интелектуалното развитие. Този тест се използва широко в различни страни от около 80 г., пише The Daily Mail.

Оказало се, че средният коефициент на интелигентност на хората от 1950 г. насам се е повишил с около 20 точки. По-рано Джеймс Флин, философ и психолог в Университета в Отаго, заявява, че тестовете за интелигентност през годините стават все по-сложни, но резултатите на хората остават едни и същи. Този феномен се нарича „ефект на Флин“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Характерът по-важен за кариерата от интелекта 
Интелектуалният труд пази мозъка от остаряване 
Липсата на пари намалява коефициента на интелигентност 

Средният резултат от теста за интелигентност винаги е бил 100 точки. Само че ако съвременният човек направи този тест за интелигентност, който се е прилагал преди около 100 години, резултатът вероятно щеше да е 130 точки. А пък резултатите на предците на днешния човек при съвременните тестове щяха да са най-много 70 точки. Това е една много съществена разлика. Възможните причини за това явление са комплексни – образованието и достъпът до знания се подобряват, здравеопазването и храненето са по-качествени като цяло. Има значение също така, че семействата са по-малки, а тестовете са по-достъпни.

Иточник: The Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -