сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГенна мутация дава способност да четем мислите на други

Генна мутация дава способност да четем мислите на други

Всеки от нас познава хора, които лесно улавят и разбират емоциите на околните. Затова пък други пък по-трудно се ориентират в тази фина материя. За жените е по-вероятно да попаднат в първата група, отколкото за мъжете. Това обявиха експерти от университета в Кеймбридж и компанията 23andMe. Те добавиха и любопитно пояснение към наблюдението за тази специална интуиция на дамите – способността им се дължи на определени гени.

Експертите провели тест с доброволци. Участниците трябвало да определят емоцията на лице от снимка, която показвала само очите. Очите са прозорец на душата – това е стара истина. По тях най-ясно си личат истинските емоции, които вълнуват даден човек. Въпреки това някои хора изобщо не могат да се ориентират. Онези, които се справили добре с разчитането на мислите на другите само по снимките, били предимно жени. Представянето на мъжете в това отношение било по-лошо.

Учените от Канада сега анализирали резултатите от подобни тестове с участието на над 89 000 души в различни страни. Всички те доказали, че жените се справят по-добре от мъжете със задачата да разчитат емоциите в очите.

Четем мисли на другите заради третата хромозома

Това накарало експертите да отидат още по-далеч – те потърсили причината за тези драстични разлики в резултатите. Изследванията им показали, че това е свързано с гените.

Способността за „четене на мислите“ на другите била свързана с генетични варианти в третата хромозома. За разлика от жените, при мъжете тези генетични варианти в третата хромозома не оказвала влияние върху тези способности. Известно е, че нивото на експресия на гена LRRN1, който се намира в третата хромозома, е високо в стриатума – мозъчна област, свързана с емпатията (чувство на съпричастност).

Любопитното е, че хората с аутизъм и анорексия разпознават по-трудно емоциите в очите на другите. Учените обаче установили, че откритите от тях генетични варианти увеличавали риска от анорексия, но не и от аутизъм.

Източник: DailyMail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -