сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕлектронната здравна карта ще е чип в новите документи

Електронната здравна карта ще е чип в новите документи

Електронната здравна карта ще е чип в личните документи, министерството не се е отказало от нея, заяви здравният министър д-р Стефан Константинов. Опасение, че тази форма на контрол върху разходите за здраве може да отпадне въобще, изрази преди дни д-р Цветан Райчинов, председател на лекарския съюз. По закон електронната здравна карта трябваше да е готова до 2012 г., но този срок нямало как да бъде спазен. МЗ е изготвило проекта БАЗИС, който съдържа електронна рецепта и електронно пациентско досие.

Д-р Константинов следва като модел опита на Естония. Там работели с единна идентификация, която се съдържа в чип, интегриран в личната карта. Тя ще е вход не само към системата на здравната каса, но и към тези на НОИ и НАП. Така човек ще има достъп до електронни административни услуги само с личната си карта. Чипът ще е и форма на контрол. С него пациентът или неговият лекар ще може да провери какво е ползвано като услуга в здравеопазването. Министърът обаче не може да прогнозира срокове на този етап.

„Всяко министерство – здравно, социално и финансово, развива собствена система, но човек няма да ходи с 10 флашки или карти по гишетата, а само с една. Това ще стане възможно с новата генерация лични карти. Понеже скоро мина масова подмяна, чисто технически в момента е трудно пак да започне подмяна. Това е причината за отлагането, а не че се отказваме“, поясни д-р Константинов. Той критикува екипи на министерството от времето на тройната коалиция, които харчели много пари за неработещи проекти. 500 000 лв. например били дадени за сайт, който не работел. Ставало дума за геобазирана система на лекарите и болниците. Сега в МЗ се мъчели да го съживят. Д-р Константинов припомни и за неработещата система за лекарства на онкоболни, също наследена от тройната коалиция. За нея били похарчени 2,4 млн.лв. От този проект останал само хардуерът. Сега той бил пригоден за нуждите на регистъра на кардиологични манипулация и този на фонда ин витро. По софтуера нищо не било направено, но договорът бил направен така, че да не могат да се търсят неустойки.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -