четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДвойно повече инфаркти заради студа

Двойно повече инфаркти заради студа

Студът е причина инфарктите да скачат двойно, заяви кардиологът доц. Сотир Марчев пред Нова телевизия. Той посочи статистика за Плевен, според която през ноември е имало 26 тежки инфаркта, а през декември – 23 инфаркта. Към 15 януари, след като стегна студът, болните за месеца с тази диагноза са 24.

Студът е лош за сърцето, посочи доц. Марчев. Той е основателна причина сърдечно-болните да внимават, когато излизат навън и още повече, ако се подлагат на физическо натоварване. Ако такъв човек например трябва да изчисти снега пред къщи, нека го направи на два-три пъти с почивки и прибиране вкъщи на топло, посъветва кардиологът. Известно е, че ниските температури причиняват спазъм на кръвоносните съдове, което може да се окаже критично при хроничноболните. Свитите кръвоносни съдове качват кръвното. По правилно онези, които пият хапчета за кръвно, повишават дозата. В студа кръвта се съсирва по-лесно, затова тези, които пият разреждащи кръвта лекарства, не бива да пропускат хапчета, а при нужда дори да повишат дозата.

Когато е студено, трябва да обличаме голям брой тънки дрехи, а не малко и дебели. Този тип обличане позволява да ги сваляме постепенно, така че да се чувстваме комфортно. Влизайки от студа в помещение на 22 градуса, може да се изпотим, а така по-лесно се настива. Освен това между слоевете дрехи се запазва въздух, който е естествено изолатор. Естествените материи, и особено вълнените дрехи са много важни през зимата. Вълната е единствената материя, която макар и мокра, продължава да топли.

Непременно трябва да се носи шапка, защото през главата се губи много топлина. Сърдечноболните са особено чувствителни към студения вятър, който много бързо охлажда главата. Когато вятърът бие в лицето, рефлекторно се свиват коронарните съдове. Шалът на лицето помага. Нека зимните обувки да са поне половин номер по-големи от летните, съветва още лекарят. Това позволява носенето на по-дебели чорапи, а и остава малко въздух, който както при дрехите и тук играе ролята на изолатор.

Сърдечноболните трябва да ходят два пъти на кардиолог – веднъж напролет и веднъж наесен. През лятото се потим повече, затова например се намаляват диуретиците. В студа напротив – лечението на артериалната хипертония без този тип медикаменти за извеждане на течности от организма е несериозно, посочи доц. Марчев.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -