Инсулти и инфаркти скачат през зимата, но не студът е виновен

PRINT
спорт зима

През зимата инсултите и инфарктите зачестяват, установи голямо проучване в САЩ. Изненадващо обаче се оказа, че не студът е виновникът. Досега се смяташе, че смъртността от сърдечносъдови заболявания се влияе от ниските температури, които стесняват артериите и така провокират усложнения.

Починалите от инфаркти, спиране на сърцето и инсулти през зимата са с 26 до 36 процента повече, отколкото през лятото, се казва в съобщение на Американската асоциация за сърцето http://www.heart.org/HEARTORG/. Експертите проучили смъртните актове в 7 различни федерални щата с различен климат за периода 2005-2008 г. Оказало се, че увеличението на фаталните усложнения не зависи от климата, имало ги и в по-топлите райони. Резултатът бе изненадващ и за нас, казва главният автор на проучването Брайън Шварц.

Учените нямат абсолютно точно обяснение за феномена. Предполагат обаче, че наред с по-студеното време влияние върху кръвообращението има нездравословния начин на живот, който хората водят през зимата. Те се хранят с по-малко пресни плодове и зеленчуци, употребяват по-тежки и мазни продукти. Освен това не се движат достатъчно.

Според проф. Волфганг Франц, кардиолог, от университетската клиника в Мюнхен студът наистина е утежняващ фактор, особено при хората с хронични сърдечносъдови заболявания. Чистенето на сняг при минусови температури повишава кръвното, а студът допълнително стеснява съдовете. Опасността от инфаркт скача неимоверно, допълва той пред в. „Ди Велт“.

Неговата препоръка към рисковите пациенти е да си направят тест с физическо натоварване в началото на зимата, а и да се ваксинират срещу грип, за да избегнат отслабването на имунната система.

Свързани теми: Студът вдига кръвното, пълни болниците с инсулти

Грипът тази година ще е свински, „Виктория“ и „Уисконсин“

Ваксината срещу грип сваля наполовина риска от инфаркт и инсулт

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 2.5/5]
Инсулти и инфаркти скачат през зимата, но не студът е виновен беше последно модифицирана от: декември 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *