четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДо 40% по-малко живеят у нас болните с рак на простатата

До 40% по-малко живеят у нас болните с рак на простатата

Ракът на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете с тенденция за нарастваща заболеваемост, обясни доц. д-р Марин Георгиев, началник Клиника по урология към УМБАЛ “Александровска” и председател на Българското урологично дружество. Това е третата водеща причина за смърт, свързана с онкологично заболяване.

Въпреки напредъка в диагностиката и лечението обаче българските пациенти живеят с до 40% по-малко от тези в развитите европейски страни. Негативната статистика е свързана с лошото качество на здравеопазването у нас.

„Разликата в преживяемостта на пациентите в Източна и Западна Европа достига до 40% . Това е неприемливо и се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика“, каза още доц. Георгиев. Според Европейската асоциация по урология за скрининг и ранна диагностика ранното откриване на рака на простатата в комбинация със съвременните методи на лечение понижава раково обусловената смъртност до 20-30%.

Ранното откриване на заболяването освен това намалява риска пациентът да се диагностицира в напреднал или метастатичен стадий, а PSA скринингът трябва да се прави при мъже на 40-45-годишна възраст, за да се определи рискът и да се адаптира по-нататъшно проследяване.

Повишени туморни маркери не са непременно рак на простатата

Симптомите при рак на простатата са неясни

лаборатория изследванияНяма характерни симптоми при рака на простатата, по които да се постави точна диагноза. Много често те се откриват при профилактични прегледи. Рискови фактори са възрастта, семейната история, етническата принадлежност, генетичните фактори и факторите от околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта.

Тревожните факти за липсите в диагностиката и лечението на този вид тумори при мъжете бяха изнесени на пресконференция по повод XIII Национален конгрес по урология, който се проведе от 30 май до 1 юни 2019 г. в Правец. Научното събитие обедини представители на водещи специалности като урология, образна диагностика, нефрология и онкология, които демонстрираха най-новите методи за диагностика и лечение на онкоурологичните заболявания и дискутираха иновативните и неинванзивни решения в областта на урологията.

2 млн. европейци живеят с тумор на мъжката полова жлеза

рак на простататаДоц. Георгиев поясни още, че повече от 2 млн. европейци живеят със заболяването. Броят на новодиагностицираните пациенти в държавите от Стария континент е нараснал до 417 000. Всяка година в Европа умират над 92 хил. души от болестта. Годишните разходи за простатния карцином възлизат на 9 млрд. евро, като здравното обслужване възлиза на 5.8 млрд. евро.

Проф. д-р Петър Панчев, ръководител направление „Онкоурология“ към УМБАЛ „Александровска“ и доц. д-р Красимир Янев, ръководител направление „Лапароскопска урология“ към УМБАЛ „Александровска“, акцентираха върху необходимостта от конкретни мерки за намаляване различията между по-ниската заболеваемост и по-високата смъртност в България. Специалистите поискаха равен и безплатен достъп на всички пациенти, показани за радикално хирургично лечение, до съвременната минимално инвазивна простатектомия (лапароскопска/роботизирана).

Медицинските специалисти представиха също и възможностите на роботизираната хирургия за пациентите с простатен карцином и предимствата спрямо стандартните операции. Операциите с робота “Да Винчи” се приемат за минимално инвазивен метод, осигуряващ на пациентите бързо връщане към нормален живот. За съжаление процедурите с него още не се заплащат от НЗОК.  

Лекарите от Българското урологично дружество искат още да се финансират програми на национално ниво, определящи рака на простатата като приоритет.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -