петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБолките в гърба и кръста зачестяват през есента и зимата

Болките в гърба и кръста зачестяват през есента и зимата

Болките в гърба и кръста зачестяват през есента и зимата, заяви началникът на отделението по неврология на болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив д-р Иво Мильотев. Причината е, че понижаването на околната температура и на атмосферното налягане водят до влошено кръвоснабдяване на интервертибралните дискове и стави. Температурите още не са паднали под нулата, а в болницата идват все повече пациенти с оплаквания от болки в гърба и кръста. Понякога търсят помощ и за скованост или изтръпване. Седнат ли в удобен стол, после им е трудно да станат.

Вирусите като причина за болки в кръста

За този тип болки влияят и вирусните инфекции. Половината от пациентите разказват, че са изкарали „нещо вирусно на крак“. Лекували са се с медикаменти без рецепта, настъпило е подобрение. Само че тогава се неочаквано кръстът се е схванал.

Според проучванията две трети от хората (70%-80%) са имали епизоди с дискомфорт в гърба и кръста в някакъв момент от живота си, казва д-р Мильотев. Болката е била с различна интензивност, но е оказвала влияние върху способността им да изпълняват всекидневните си задачи.

Ето как сами си причиняваме болките в гърба и кръста

Две са най-честите причини за болките в гърба и кръста:

  • Продължителна неправилна поза на горната част на тялото, свързана с професията на пациента. Тя води до свръхнапрежение в мускулатурата около гръбнака, която реагира с болка.
  • Моментно претоварване – вдигане на тежки предмети, усукване на гръбнака или извършване на движение, несъответстващо на възможностите на гръбначния стълб.

Възможно е да се появят и след претърпян инцидент или при спортна травма. Но могат да бъдат симптом на сериозно заболяване, например като болест на Бехтерев.

Заседяването пред монитори – компютри, таблети, телефони, е причина все по-млади хора да се оплакват от подобни болки. Засегнати са дори 25-30-годишните.

Неприятното е, че веднъж появило се, с годините заболяването прогресира.

В много от случаите проблемът отшумява от само себе си и не се налага лечение. Въпреки това консултацията с лекар е препоръчителна, особено ако пациентът има скованост или изтръпване, ако болката не се повлиява от лекарства или от почивка, ако се дължи на падане или нараняване.

„Секването“ в кръста се получава при рязко движение, рядко се оперира

Хирургичното лечение е подходящо само при 2% от пациентите

Посещението при специалист е необходимо и ако болката е съпроводена с проблеми при уриниране, слабост, болка или мравучкане в крака, треска или загуба на тегло. Тези симптоми са сигнал за сериозен проблем, който изисква навременно лечение.

В отчаянието си и водени от желание да се избавят от болките н гърба и кръста, някои хора си спестяват продължителните процедури и бързо преминават към радикални хирургични мерки. Малка част от всички пациенти обаче се нуждаят от оперативно лечение – не повече от 2 процента от прегледаните от лекар. Останалите се чувстват добре и след консервативно лечение, категоричен е д-р Мильотев.

В неврологичното отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“ лекарите и медицинските специалисти са с богат опит в диагностиката и терапията на страдащите от това не рядко инвалидизиращо състояние.

Особено важна е възможността след приключване на медикаментозното лечение, пациентът да продължи терапията си в отделението по Физикалка и рехабилитационна медицина в същата болница. По този начин му се осигурява комплексно повлияване на оплакванията.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -