сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно33-годишна с анорексия, била в будна кома, получава шанс за живот

33-годишна с анорексия, била в будна кома, получава шанс за живот

33-годишната Христина Косева (втората отляво) ще започне лечението си по програма в специализирания център за хранителни разстройства на Токуда Болница София благодарение на подкрепата от студенти по медицина. Те организираха и проведоха благотворителен концерт, като така успяха да съберат средства за лечение на болната от анорексия жена.

Анорексията е едно от най-опасните заболявания, което е свързано с отказ от храна и често има фатален край. Смята се, че у нас засегнати от хранителни разстройства са между 200 и 400 хиляди души.

„Необходимо е хората да знаят повече за проблема, за симптомите на болестта и психологически и измерения, за да мога да я победят“ – казва Явора Стоилова (втора отдясно), майка на талантливата художничка Василия Стоилова, жертва на коварната болест и вдъхновител на създаването на Центъра за лечение на хранителни разстройства в „Токуда“. Това в момента е единственото място в България, където комплексно се лекуват анорексия, булимия и други форми на хранителни разстройства.

Христина Косева, която ще получи възможността да се лекува, e преживява няколко тежки периода на болестта, включително будна кома. Тя е майка на 8-годишно дете и решава, че трябва да се бори, най-малко в неговото име. „Проблемът на повечето болни от анорексия е, че те самите не осъзнават и отричат съществуването на болестта, както правех и аз самата“ – добави Христина.

Дарението бе връчено на Христина в присъствието на изпълнителния директор на Токуда д-р Явор Дренски, който благодари на студентите по медицина за изключително хуманния жест. „Вие днес направихте най-важното за един човешки живот – да убедите пациент, че е необходимо да се лекува и да му дадете достъп до възможността да победи това застрашаващо живота заболяване. Горд съм, че съм лекар, когато виждам как още от студентската скаймейка вие сте отдадени на спасяването на човешки живот“, заяви д-р Дренски на представителите на асоциацията на студентите по медицина в България.

Свързани теми: Все повече деца до 12 г. имат анорексия

Модели се тъпчат с хормони и топки памук, за да са слаби

Хранителните разстройства са водеща причина за смърт при жени до 30 г.

Ново хранително разстройство „дрънкорексия“ – пият и гладуват

Ако ядете като Виктория Бекъм, имате сериозен проблем

СНИМКА: ТОКУДА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -