Витамин В помага на мускулите и забавя стареенето

PRINT
пенсионери менопауза

Витамин В може е ценен помощник в забавянето на стареенето. Това установиха експерти от Федералното политехническо училище на Лозана. Никотинамид рибозид (форма на витамин В3) играе важна роля за регенерацията на мускулите и може да увеличи продължителността на живота, пише Science world report.

Способността за регенерация, която имат някои органи като черен дроб и бъбреци например, а също и мускулите, отслабва с времето. Това провокира цяла поредица от възрастови недъзи. Една от причините за намалената способност на органите да се възстановяват е „умората“ на стволовите клетки. Тя водела дори до дегенерация в тъканите. Затова учените от Лозана се заели да проверят ефекта от витамин В върху тези стволови клетки. Провели експеримент с възрастни мишки. Лабораторните тестове показали, че ако двегодишни мишки приемат витамина, това подобрява мускулното възстановяване. Също така увеличило продължителността на живота им.

Известно е, че никотинамид рибозид може да действа в организма като
предшественик на никотинамид-адениндинуклеотид (NAD). Няма странични ефекти. Увеличава вътреклетъчната концентрация на NAD и е способен да предотврати увреждане на нервите, свързани с множествена склероза, стареенето, болестта на Алцхаймер и Паркинсон. В натурален вид никотинамид рибозид може да се открие в някои хранителни продукти, например млякото.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Витамин В помага на мускулите и забавя стареенето беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *