Три чаши кафе на ден пазят от сърдечносъдови болести

PRINT
кафе полезно

Три чашки кафе на ден оказват ценна помощ за запазване на съдовото здраве. Защитният ефект обаче е  се отнася само за тези, които не пушат, предаде агенция UPI. Това става ясно от ново проучване с участието на учети он Университета на Сао Пауло в Бразилия. Сърдечносъдовите заболявания са една от водещите причини за смърт в целия свят, затова изводите им имат голяма практическа стойност. 

Тъмната ароматна напитка е една от най-популярните в целия свят. Въпреки че ефектът от кафето се проучва отдавна, учените не спират да откриват нови любопитни факти за него. Предишно проучване в Корея също показа, че любителите на кафе страдат по-рядко от атеросклероза, а съдовете им имат по-малко плака.

Кафето пази артериите дори при ниска физическа активност

Сега бразилски учени от Университета в Сао Пауло участвали в проучване с 4400 души на възраст от 35 до 74 години. Целта била да се установи има ли кафето протективен ефект и при какви условия се проявява той. Нивото на физическа активност при около 80% от доброволците било ниско. Две трети от участниците дори страдали от наднормено тегло или затлъстяване. По време на проучването специалистите наблюдавали храненето и състоянието на кръвоносните съдове на доброволците.

Около 30% от участниците някога през живота си били пушили, а 16% никога не са отказвали цигарите. Повече от половината пиели кафе най-малко 2 пъти дневно, а 12% консумирали напитката дори 3 пъти дневно.

Изводите били категорични: Хората, които пият 3 чаши кафе дневно, състоянието на съдовете било много по-добро от това на останалите. Това обаче не се отнасяло за участниците, които са пушачи или са пушили в миналото. Учените обясняват положителния ефект на кафето с неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Всички проучвания досега изтъкват ползата от умерената консумация на кафе. От него трябва да се въздържат само хора, които са склонни да вдигат кръвно. Кафето забавя и хормоните на щитовидната жлеза. Затова пациентите, които пият такива лекарства, трябва да изчакат поне половин час преди да посегнат към ободряващата напитка. 

Що се отнася до въпроса, дали кафето нарушава добрия сън, учените коментират, че това е вярно само отчасти. Кофеинът действа различно при хората, а причините за това са свързани с гените. Той наистина събужда организма като потиска аденозин – вещество, което тялото ни отделя, когато сме уморени. Това не значи непременно, че ако пием кафе в късния следобед, няма да спим добре. Индивидуалните особености на организма са решаващи за това дали кафето ще наруши съня ни или не. Освен това има много други причини за безсънието като стресът на работа, навикът до късно вечер да стоим пред екрана на компютъра или мобилния телефон. 

Ползите от кафето са много:

  • Има обезболяващ ефект
  • Действа срещу симптомите на стрес
  • Намалява риска от диабет
  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
  • Пази черния дроб (неалкохолна стеатоза, цироза и дори рак на черния дроб)
  • Намалява риска от рецидив при рак на дебелото черво
  • Удължава живота при бъбречна недостатъчност

Вижте още: 8 мита за кафето и истината за тях

 

[Общо: 4    Средно: 4.5/5]
Три чаши кафе на ден пазят от сърдечносъдови болести беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *