Комбинация от обезболяващи и сънотворни може да е опасна за живота

PRINT
хапчета лекарства

Комбинация от обезболяващи и сънотворни може да е опасна за живота. Честата употреба на такива медикаменти води до пристрастяване, а оттам нараства и рискът от свръхдоза, без човек да се усети. Една трета от спешните случаи на пациенти със свръхдоза аналгетици е свързана и с употребата на бензодиазепини (най-популярните сънотворни). Това съобщават учени от Станфорд, които смятат, че едновременната употреба на двата вида медикаменти е свързана с по-голям риск за живота като цяло.

Всеки трети със свръхдоза от обезболяващи е вземал и сънотворни

Проучването, публикувано през март 2018 г. в BMJ, показва, че близо 30% от случаите на фатално предозиране с опиоидни аналгетици в САЩ е свързано и с бензодиазепини, използвани широко за лечение на тревожност и проблеми със съня.

Анализите показали, че лекарите все повече предписват двата вида лекарства и то по едно и също време. Нещо повече – за периода от 2001 до 2013 г. предписването на сънотворни и обезболяващи се е увеличило с 80%.

Водещ автор на изследването е анестезиологът от Станфорд д-р Ерик Сън, а старши автор е д-р Шон Маккей, ръководител на звеното за медицина на болката.

„Добре известно е, че предписването на обезболяващи и бензодиазепин заедно е потенциално рисковано“, казва д-р Сън. „Една от целите на доклада бе да видим до каква степен това все още се случва въпреки фактите. За съжаление открихме, че дори има ръст с течение на времето.”

80% ръст в изписването на двете лекарства заедно

В проучването на Станфорд участвали над 300 000 частно осигурени лица на възраст между 18 и 64 години, на които са предписвани обезболяващи и бензодиазепин. През 2001 г. хората, които пият и от двата вида лекарства, са 9%, а през 2013 г. са 17%. Това е ръст от 80%, изтъкват учените. Увеличението е главно при хора, които са прибягвали до комбинацията в конкретни ситуации, а не за хронични заболявания.  

Едновременната употреба на двете лекарства е свързана с значително по-висок риск за възникване на спешна ситуация или постъпване в болница, заключават учените след анализа на данните от 300 000 пациенти. Става дума за проучване на базата на наблюдения, така че не може да се каже с категоричност какви са причините тези пациенти да попаднат в спешното. Но ако наистина комбинацията от сънотворни и опиоидни аналгетици е причината, то има начин да се намали риска за пациентите с 15%, твърдят авторите. Става дума лекарите да бъдат убедени да не предписват заедно двете групи лекарства с помощта на целенасочена правителствена политика.

Авторите предлагат още образователни програми и материали, които да се разпространяват в болници и клиники. Целта е да се намали употребата на опиоиди за хронична болка.

Източник: stanford.edu

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Комбинация от обезболяващи и сънотворни може да е опасна за живота беше последно модифицирана от: април 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *