Ново: микроинсулти отключват паркинсон

PRINT

Паркинсонът възниква заради микроинсулти, съобщиха учени от университета в Манчестър. Треперенето на ръцете и тялото връхлитат сякаш изневиделица пациентите. Новата хипотеза хвърля повече светлина върху процесите в мозъка, които водят до възникването на болестта.

Тежките инсулти обикновено се проявяват външно – парализа на част от лицето, ръката, затруднения в говора. За разлика от тях, при малките човек може да не усети нищо. Настъпват след като тромб запуши малък съд в мозъка за кратко време. Засегнатият участък обикновено е не е голям.

Може ли паркинсон да се излекува напълно

Микроинсултът обаче може да има трайни последици след време – нервните клетки, които произвеждат допамин, загиват. Те обаче са важни за финото координиране на движенията и така възниква паркинсона. В момента учените още не са успели да изяснят точно по какви причини умират нервни клетки, които не са на мястото на самия инсулт в мозъка. Има предположения, че са виновни възрастта и оксидативният стрес.

Учените проверили хипотезата си върху мишки. Предизвикали лек инсулт при тях, а 6-7- дни по-късно проверили какво се е случило. Изненадало ги, че освен клетки в засегнатата област са загинали и други в област, където се произвежда допамин. Имало и възпалителни процеси. Известно е, че те са много вредни за мозъка, коментират учените. Те обаче признават, че не са очаквали ефектът от инсулта да се пренесе и върху отдалечен участък.

Изводът е, че на пациенти с инсулт трябва да се дават и противовъзпалителни медикамети. Те биха могли да забавят или дори предотвратят появата на паркинсон, убедени са в Манчестър.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ново: микроинсулти отключват паркинсон беше последно модифицирана от: август 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *