Лечението на автоимунни заболявания може да се промени с ново вещество

PRINT
лаборатория проучване

Съединение, отделяно от имунните клетки, може да се прилага с висока ефективност срещу псориазис други автоимунни заболявания като множествена склероза, ревматоиден артрит и лупус. Това е основният извод от ново проучване, публикувано в списание Nature.

В Школата по медицина във Вашингтонския университет, Сейнт Луис, изследвали как съединението итаконон предотвратява възпалението, което е движеща сила при при много автоимунни заболявания.

Организмът има собствени ресурси, с които реагира на възпаленията

Те могат да помогнат в реални ситуации, когато собствената имунна система ви наранява, казва водещият автор на проучването д-р Максим Артьомов, асистент по патология и имунология във Вашингтонския университет.

При реакция на защитната система на организма срещу инфекция клетките и молекулите създават възпаление, за да се преборят с микробите. Получава се зачервяване и подуване около заразеното рязане. Понякога обаче възпалението се премества към собствените здрави тъкани на организма и с времето се стига до автоимунни заболявания.

Противовъзпалителните лекарства могат да бъдат ефективни срещу много от тези автоимунни заболявания, но невинаги.

Възпалителните клетки отделят съединение, наречено итаконон, когато се натъкват на вредни бактерии. Противно на очаванията се оказва, че точно това съединение, което участва във възпалението, може да му противодейства.

Веществото итакононат действа противовъзпалително

„Всички смятат, че тъй като това вещество се произвежда от възпалителните клетки, то се бори с инфекцията. Обаче то действа противовъзпалително,” каза Артьомов. „Вече дори знаем, че итакононовите съединения могат да помогнат при автоимунни заболявания, особено при псориазис и с много голяма вероятност и при множествена склероза“.

За да достигнат до своите изводи, учените лекували възпалителни клетки от мишки и хора с модифицирана форма на итакононат, наречен диметил итакононат.

Съединението намалява нивата на ключов протеин – известен като IkappaBzeta – по възпалителния път на IL-17. По този начин се лекуват бактериалните инфекции. Това е обаче и основният начин на организма да се подхлъзне към автоимунно заболяване.

В предишни генетични проучвания при пациенти с псориазис били открити вариации в гена на IkappaBzeta. Затова учените проверяват дали итакононатното съединение може да намали нивата на протеина IkappaBzeta така че това да лекува псориазис при мишки.

Мишки с индуцирани симптоми на псориазис в ушите получавали диметил итакононат или плацебо всеки ден в продължение на една седмица.

Ушите на мишките с плацебо са били червени и подути, докато тези на втората група, лекувана с диметил итакононат, нямали признаци на псориазис.

В момента се проучва дали итакононатните съединения могат да намалят проявите на множествена склероза при мишки. Поводът е, че има структурни прилики между диметил инаконат и диметил фумарат, който е активна съставка в медикамента за множествена склероза.

Източник: UPI

[Общо: 7    Средно: 3.1/5]
Лечението на автоимунни заболявания може да се промени с ново вещество беше последно модифицирана от: април 23rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *