Дефицит на витамин К при възрастни ги инвалидизира

PRINT
салата спанак рукола

Възрастните хора трябва да ядат по-често спанак и броколи, които съдържат повече от важния за костите витамин К. Дефицитът му може да провокира трудности с опорно-двигателния апарат. Така хората се затрудняват дори в обикновени всекидневни дейности като изкачване на стъпала или ходене на 0,5-1 км. За това говорят изводите от проучване, проведено в университета Tufts и университетската школа по медицина на Wake Forest и Северна Каролина (САЩ). Те са публикувани в Journal of Gerontology: Medical Sciences.

Липсата на филохинон увеличава риска от остеоартрит

Според един от авторите на публикацията, Кейла Ший (Kyla Shea), предишни проучвания показват, че при ниски нива на витамин К1 (известен още като филохинон) в кръвта, скоростта на ходене се забавя и рискът от остеоартрит се увеличава. Има научни доказателства, че дефицитът на витамин К1 е свързан с появата на хронични заболявания, водещи до ограничена способност за самостоятелно движение и в крайна сметка до трайно увреждане на ставите. Проучванията в тази насока току-що започнаха и учените все още не знаят какви точно биологични механизми стоят в основата на такава връзка.

Витамин К – кога има дефицит и в кои храни се съдържа

В новото проучване сега учените анализирали в продължение на 6 до 10 г. данните на 1300 мъже и жени на възраст 70-79 години. Те изследвали кръвните нива на витамин К1 и ги сравнили с други показатели за способността им да се движат самостоятелно. На всеки шест месеца участниците в проучването минавали медицински преглед или отговаряли на въпроси за физическото си състояние по телефона.

За ограничение в подвижността се приема, ако човек изпитва дори незначителни затруднения да ходи 400 метра без почивка и помощ, или да изкачва 10 стъпала по стълбите. Проблемите може да се появяват само от време на време.

Кои храни съдържат витамин К

Анализът на събраната информация показал, че колкото по-малко витамин К (филохинон) в кръвта имат възрастните, толкова по-трудно се движат. При онези участници, чиято концентрация на К в кръвта е минимална (под 0.5 наномола на литър), вероятността за ограничаване на мобилността е била почти 1,5 пъти по-висока, отколкото сред участниците с достатъчно ниво (около 1 наномол на литър). Това важи както за мъжете, така и за жените.

Концентрацията на витамин К1 в кръвта е пряко свързана с количеството му, което приемаме с храната.

Основните източници на витамин К са:

  • Зелени листни зеленчуци – спанак, маруля и др.
  • Различни видове зеле, броколи;
  • Зелен чай;
  • Магданоз;
  • Авокадо;
  • Киви;
  • Банани.
[Общо: 8    Средно: 2.8/5]
Дефицит на витамин К при възрастни ги инвалидизира беше последно модифицирана от: юни 17th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *