Анти-ейджинг терапията всъщност скъсява живота

PRINT
пенсионери менопауза

Хормоните, които се дават като анти-ейджинг терапия, всъщност може да имат точно обратния на желания ефект – да съкратят живота. Това показват нови проучвания, цитирани от научното издание „Лайв сайънс“. През 1990 г. учените установили, че с напредването на възрастта концентрацията на хормони в тялото намалява. Следователно, ако се увеличат, много проблеми ще бъдат избегнати, решили те. В началото резултатите били обещаващи.

Експерименти показали, че хората, които приемат растежен хормон, увеличават мускулната си маса и костната плътност. В същото време намалели мазнините в тялото. Появили се обещания, че с хормонозаместителна терапия хората ще могат да се подмладяват. Проучване на колеж по медицина „Алберт Айнщайн“ обаче показало, че инжекциите с растежен хормон, които се инжектира като анти-ейджинг терапия, за да забави старостта, всъщност скъсява продължителността на живота. Работата е там, че той стимулира развитието на инсулиноподобен растежен фактор 1 и дехидроепиандростерон, предшественик на естроген и тестостерон.

Допълнителни проучвания установяват, че растежният хормон, естрогенът и други хормони имат връзка с възникването на рака, сърдечно-съдовите заболявания и проблеми със ставите. А дълголетието пък се свързва не с високи, а напротив – с ниски нива на инсулиноподобния растежен фактор 1. В изследването са включени 184 мъже и жени на средна възраст 95 години. Наблюдението продължило 11 г. Така се изяснило, че дълголетието е в пряка зависимост от нивата на растежния фактор в кръвта.

Намаляването му с един нанограм водело до увеличаване на продължителността на живота в продължение на една седмица. Ниската му концентрация помагала на хората да оцелеят след излекуван рак. Три години след началото на експеримента, 75% от преживелите рака, които имали понижено ниво на растежен фактор 1, били живи. В групата на хората с високи нива на хормона, останали живи само 25%. Понижената концентрация на фактора била свързана още с ниски нива на кръвната захар.

Още един любопитен факт – много столетници имат мутация, която поддържа нивото на фактора под средното. Добре е да се знае и друго – хора на 50-65 години, които консумират големи количества животински протеини, имат по-висока концентрация на растежния фактор 1, четири пъти по-висок риска да загинат заради онкологично заболяване и повишена смъртност като цяло с 75%.

Източник: Live Science

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Анти-ейджинг терапията всъщност скъсява живота беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *