Здравната каса пуска още 630 000 направления през 2016 г.

PRINT
преглед пациент лекар

Тази година няма да има проблеми с получаването на направления при личния лекар, тъй като са осигурени над 630 хил. талони допълнително над броя на тези от 2015 г. Това съобщават от Министерството на здравеопазването. Допълнителните направление ще бъдат заплатени от НЗОК чрез бюджета й за 2016 г. Няма да има нито един върнат пациент заради липса на направление, гарантират от МЗ. Този над половин милион направления е подсигурен и с над 5 милиона изследвания, които заплаща касата. С това се решава един от най-големите проблеми на българските пациенти в доболничната помощ, допълват от ведомството.

Досега личните лекари бяха строго контролирани дали спазват лимитите за издаване на направления, независимо от това, че пациентите им може наистина да се нуждаят от преглед при специалист. Джипитата имаха право да прехвърлят от един месец в друг талони, но трябваше да спазят лимита в рамките на тримесечието. Ако издават повече направления от това, което им е отпуснато, здравната каса налагаше солени глоби. Този административно-бюроткратичен подход многократно е бил обект на критики.

Сега пациентите се надяват, че отпускането на допълнителни направления ще спре порочната практика джипитата да спрат да ги връщат с оправданието, че направленията за месеца са свършили.

 

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Здравната каса пуска още 630 000 направления през 2016 г. беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *