Забраняват даренията в болниците

PRINT
болница травма

Строги мерки, които забраняват на болниците да искат дарения и доплащания, е подготвило здравното министерство. Тези текстове ще бъдат разгледани утре – 16 март 2016 г., на редовното заседание на МС и ако бъдат одобрени ще влязат в сила след като бъдат публикувани в Държавен вестник идния вторник.

Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18-годишна възраст. Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация.

Всички тези промени предвижда Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от МЗ. Тя определя условията и реда, при които здравноосигурените лица ще ползват платените от НЗОК услуги.

За първи път се ограничава до два месеца и срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите. Здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация. Забранява се на болниците да изискват от пациентите си от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея. Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Забраняват даренията в болниците беше последно модифицирана от: март 15th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *