Метотрексат често се предозира при артрит и псориазис

PRINT
лекарства лечение

Метотрексат, което е лекарство не само при онкологични заболявания, но и при артрит и псориазис, често в практиката се предозира. Когато се използва за възпалителни заболявания като артрит и псориазис, метотрексат се приема веднъж седмично, докато за някои видове рак дозата е по-висока и лекарството се използва по-често. Грешките са довели до това, че някои пациенти са получавали неправилно доза всеки ден, вместо всяка седмица. В резултат на това пациентите са получили твърде много от лекарството, като в някои случаи има сериозни последици.

Това съобщават от Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА), като експертите там са започнали преглед на грешките при дозиране на метотрексат.

Рискът от предозиране е известен от години

Рискът от грешки при дозиране с метотрексат е известен от много години и в някои държави от ЕС вече са въведени някои мерки за намаляване на този риск, включително използването на лесно видими напомняния върху лекарствените опаковки. Неотдавнашната оценка (в контекста на рутинната оценка на ползата и риска, известна като оценка на периодичния актуализиран доклад за безопасност) обаче установи, че все още се наблюдават сериозни нежелани реакции, свързани с предозиране, включително смъртни случаи. Ето защо испанският регулаторен орган по лекарствата AEMPS поиска от EMA да проучи по-подробно причините, поради които продължават да възникват грешки при дозирането, за да се определят мерки за тяхното
предотвратяване.

Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) на EMA ще проучи наличните доказателства и ще направи препоръка относно необходимостта от допълнителни мерки за свеждане до минимум на риска от грешки при дозирането. PRAC ще вземе предвид и работата на органите, специализирани в проследяване и осигуряване безопасността на пациентите.

Повече за лекарството метотрексат

Метотрексат се използва за лечение на ракови заболявания като остра лимфобластна левкемия (ALL) и различни възпалителни състояния, включително ревматоиден артрит, ювенилен идиопатичен артрит, псориазис и псориатичен артрит. Метотрексат може да се приема през устата или да се прилага чрез инжектиране.

Повечето лекарства, съдържащи метотрексат са разрешени чрез национални процедури. Те се продават във всички страни от ЕС под няколко търговски марки, сред които:

Ledertrexate, Maxtrex, Metex и Metoject.

Jylamvo (за употреба през устата) и Nordimet (за инжекции) са единствените
лекарствени продукти по централизирана процедура, съдържащи метотрексат.

Повече информация за обхванатите от прегледа на ЕМА лекарствени продукти, съдържащи метотрексат, разрешени за употреба в България, може да намерите тук.

 

[Общо: 11    Средно: 3.3/5]
Метотрексат често се предозира при артрит и псориазис беше последно модифицирана от: април 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *