Лекари питат министерство за лекарствата на трансплантираните

PRINT

Как да се гарантира в съществуващата наредба, че генеричните имуносупресори са напълно безопасни за трансплантираните, ще обсъждат водещи експерти у нас на среща със зам.-министър Гергана Павлова в понеделник. Това съобщи проф. Никола Владов от ВМА по повод предстоящата в петък първа конференция у нас на на дружеството по трансплантология. Тя ще се състои в хотел „Шератон“. Преди дни по същия въпрос е имало среща при омбудсмана.

Въвеждането на още повече генерични имуносупресори в позитивната лекарствена листа свали цената, която се покрива на 100% от здравната каса. Трансплантираните се оказаха в ситуация или трябва да доплащат, за да останат на лекарствата, които са приемали досега, или да сменят терапията си единствено от съображения за икономии.

Проблемите на донорската мрежа, транспортирането на органите, медикаментите за трансплантирани и проследяването им във времето ще са в центъра на дискусиите на конференцията по трансплантология, допълни проф. Владов.  Равносметката за 2011 г. е негативна – рекордно малко донори, затова искаме да поставим нов етап в развитието на този клон от медицината, допълни той. Ще обсъдим новите стандарти, които трябва да влязат от 2012 г. за присаждането на органи. Ще се завишат изискванията към трансплантационните центрове. Те ще трябва да докажат определен обем хирургични интервенции и успеваемост, за да имат правото да присаждат органи. Лекарите в тях трябва да имат определена кавлификация, а оборудването да съдържа всичко необходимо. Сега пак има стандарт, но това е тема, която търпи динамика, свързана е с развитието на модерните технологии в световната медицина и затова се налагат промени, поясни проф. Владов.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекари питат министерство за лекарствата на трансплантираните беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *