петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаИзследват по нов начин дарената кръв за скрити зарази

Изследват по нов начин дарената кръв за скрити зарази

Министерството на здравеопазването подготвя проект за пилотно въвеждане на NAT технология в Националния център по трансфузионна хематология и в държавното дружество „Бул Био“. Проектът ще е част от националните програми, подпомагащи развитието на научните изследвания към Министерството на образованието и науката. Бюджетът му е 2 млн. лв.

Предвидено е да бъдат закупени апарати от висок клас за извършване на NAT диагностика на дарената кръв, с необходимите за нея реактиви и софтуерно осигуряване.

Министерството на здравеопазването ще изготви единна методика и процедура за въвеждането и прилагането на технологията в трансфузионната система на Република България. Предвижда се и провеждане на обучение на специалистите, които ще работят с високотехнологичната апаратура.

Дарената кръв се изследва за хепатит, ХИВ и други инфекции

NAT технологията за диагностика на дарената кръв е най-точният известен на науката метод за изследване на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции. Към момента кръвта се изследва по така наречения  „серологичен метод“. Разликата между двата подхода е в по-високата чувствителност и прецизност на NAT технологията.  При нея прозоречният период, в който е налице инфекция, но тя е без клинична проява и не може де бъде констатирана, е в рамките само на няколко дни. При серологичните изследвания периодът е по-дълъг и трае близо месец.

Макар и много рядко, има отделни случаи на пациенти, заразени чрез преливане на кръв. Последният такъв скандален инцидент е от 2016 г., когато възрастен мъж бе заразен с малария при кръвопреливане и по-късно почина.

Тогава от Националния център по трансфузионна хематология в София обясниха, че тестовете, които се използват за диагностика у нас, са същита като тези в Америка, Канада и Япония. Имат много висока степен на чувствителност и са едни от най-добрите в света.  Пълният цикъл за изследване на кръвта трае около 3,5 часа. В специална апаратура кръвта се изследва за СПИН, Хепатит В, Хепатит С, Сифилис.

В сложното устройство се слагат наведнъж по 20 епруветки

Експертите признават, че при масово прилагания сега метод за изследване на дарената кръв има известни рискове. Става дума за скрит период от 20 дни, през който данните често са заблуждаващи. Резултатите може да покажат, че човекът е здрав, а на практика това да не е така. Все пак специална технология съкращава този скрит период на една седмица.

През последните 20 години у нас здравните служби са съобщили официално едва за няколко случаи на пациенти заразени при кръвопреливане.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -