Горещ телефон за съвети при алкохолизъм

PRINT

Заради криворазбраната толерантност в България често алкохолната зависимост се неглижира. Хората си мислят, че ще обидят човека, ако му отворят очите за това, че злоупотребява с чашката и през ум не им минава да предложат помощ, докато не стане твърде късно. Когато се стигне до крайности – конфликти в семейството, упадък в професионалния живот, близките на алкохолика не знаят къде да потърсят съвет. Точно тук помага „Лига на умерените“.

Това е единствената неправителствена организация в България  за проблемите на алкохолната зависимост. Вече заработи гореща телефонна линия – 0888 000 848, която предоставя информационна и здравна помощ в подкрепа на алкохолно зависимите и техните близки. На този телефон хората с проблемно пиене и техните близки да потърсят помощ чрез организацията, обясни председателят на сдружението д-р Мила Дукова. На сайта на сдружението през последната година са  постъпили 1000 сигнала за помощ.

Алкохолизъм – симптомите често се осъзнават твърде късно

От Сдружението се надяват с инициативата повече хора да признаят открито за проблема си и да помогнат на близките и семействата с алкохолно зависими в насърчаването им да потърсят помощ и лечение.

На тел. 0888 000 848 Сдружение „Лига на умерените“ ще информира:

  • Какви са първите индикации при съмнение за развитие на алкохолна зависимост
  • Какви са границите за допустимо количество за прием на алкохол
  • Какви са причините за развитие на заболяването алкохолна зависимост
  • Кои са рисковите групи
  • Кои са основните подходи за мотивация на хора с проблемно пиене и алкохолно зависими да потърсят помощ
  • Кои са специалистите на „Лига на умерените“ в различни градове от страната, към които могат да се обърнат
  • Кои са най-близките центрове за лечение и превенция на алкохолната зависимост

Консултантите на Сдружение „Лига на умерените“, които отговарят на въпроси в сайта umereni.bg към момента са от следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Шумен като предстои през следващата година да бъдат включени специалисти от всички регионални градове в страната.

Специалисти по алкохолни зависмости споделиха, че Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020г. на МЗ е приета и има утвърден бюджет, но стартът й е под въпрос поради неясноти в отпускането на средства от държавния бюджет. Във връзка с целите на програмата от Министерство на здравопазването коментираха, че дейностите заложени в нея са насочени към „превенция и промоция на здраве, а не към лечение.“ У нас обаче липсва национална стратегия за превенция и лечение на алкохолната зависимост. В тази връзка специалистите по лечение на зависимости коментираха, че проблемът с лечението на хората със зависимост и алкохолни проблеми е пренебрегван от Националната здравно-осигурителна каса и правителството.

От Сдружението за европейски инициативи в България за пореден път повдигнаха въпроса къде отиват средствата от акциза върху алкохолните напитки, във връзка с чл. 53, ал. 3 от Закона за здравеопазването, където ясно е посочено, че 1% от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества. От МЗ обаче коментирали, че законът не изисква 1% от средствата да присъстват бюджета на здравеопазването, а само определят какъв да бъде техният размер. Когато в държавата самите народни представители не спазват българското законодателство, няма как това да се изисква от останалите, казаха от сдружението.

[Общо: 4    Средно: 4.3/5]
Горещ телефон за съвети при алкохолизъм беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Горещ телефон за съвети при алкохолизъм

  1. DoctorsAsk.com каза:

    Увреждане на развитието на плода при консумация на алкохол от бременната майка – например фетален алкохолен синдром

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *