Експерти признаха, търговци ни лъжат с храните

PRINT
био храни супермаркет

Все повече хора искат да се хранят здравословно, но как да са сигурни, че храните, които избираме, са подходящи? Не са малко производителите, които чисто и просто лъжат и подвеждат потребителите. На етикетите умишлено се изпуска вписването на консерванти и подобрители. Вместо това се посочва заблуждаващо съдържание. Често срещано е някои храни или продукти да се рекламират с неподкрепени от никакви факти здравни претенции. Поставят се и фалшиви етикети „био“ и „еко“.

На това трябва да се сложи край! Около това се обединиха участниците в дискусионния клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя“, организиран от Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС). Форумът се проведе в пресклуба на Конгресния център на Международен Панаир Пловдив.

За да се справи с измамите с храни, на българското законодателство му трябва адекватна нормативна база. Само така недобросъвестните търговци ще бъдат санкционирани с цялата тежест на европейското законодателство.

Не вярвайте на мними диетолози, съветват лекари

Една доста популярна спекулация е темата с глутена. Този протеин в зърнените култури е обвиняван за епидемията от затлъстяване и се прогапандира, че ако човек мине на безглутенова диета, това ще реши здравословните му проблеми. Хората с доказана алергия към тази съставка са относително малко, около 1% от населението, поясни доц. д-р Даниела Попова, Началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ. Диетолозите в никакъв случай не съветват останалите хора да се лишават от прием на качествени зърнени изделия и продукти.

Доц. Попова призова хората да внимават много, когато следват съветите на мними медицински специалисти и диетолози. Те рекламират като супер храни непознати до скоро у нас продукти чия, киноа. В същото време българският боб е също толкова ценен като храна, а и организмът ни е свикнал с него в по-голяма степен.

Затова пък хората с болестта цьолиакия (непоносимост към глутен) са изложени на риск, когато си купуват храни. Причината е, че той се влага в готови храни, без да е обявен на етикетите.

Нишесте в млякото и консервите вместо истински храни

Ето още един разпространен начин, по който се лъжат потребителите – в много млечни продукти и месни консерви се влага нишесте, за което потребителите не подозират. Смятате, че купувате кисело мляко, а то е мляко, сгъстено с нишесте. Това оповести пък Емил Георгиев от Федерацията за защита на потребителите.

В момента на потребителите у нас се предлага безнаказано фалшив многозърнест и ръжен хляб, смилянски боб от Китай, магданоз „от градините на баба“, произведен в Етиопия. Това са други конкретни примери за измами с храни. Подобни проблеми съществуват и при колбасите.

Пред експертите министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков заяви, че в България засега не е разработена ясна нормативна база за степенуване на деянията като измама, подвеждане, заблуда на потребителите,  както и санкции за невярна информация на етикета. В изготвения нов проект на Закон за храните обаче, за пръв път е разписано какво е измама в храна и е предвидена санкция за нарушителите.

Омбудсманът на България Мая Манолова пък настоя законодателството за контрола на храните да бъде спешно променено. Сега Законът за храните е трудно четим и трудно разбираем за редовите граждани. Изисква се специална подготовка плюс юридическо образование, за да бъдат разбрани текстовете, които визират състава на храните и тяхното етикиране, по простата причина, че всички те препращат към няколко европейски регламента.

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Експерти признаха, търговци ни лъжат с храните беше последно модифицирана от: февруари 23rd, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *