За първи път у нас имплантираха магнезиев стент при коронарна болест

PRINT
доц. Добрин Василев

Уникален магнезиев стент бе поставен за първи път у нас преди дни в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска”. Двама пациенти с коронарни артериални лезии са получили шанса за лечение по новия метод. Интервенцията е извършена от екипа на доц. Добрин Василев, началник на клиниката. „Устройството е плод на 13-годишна разработка на немска компания и в света има поставени от него по-малко от 1000 броя”, обясни кардиологът. Доц. Василев е един от най-добрите експерти у нас в областта на интервенционалното третиране на коронарната болест на сърцето. Неговият екип получи възможността да имплантира скелето пилотно по решение на фирмата, която ще го разпространява у нас.

Магнезиевият стент се саморазгражда за 1 г. вместо за две като стандартните

„Този биорезербируем стент е направен от магнезиева сплав, чието време за резорбция е една година, а не две, както при полимерните”, изтъкна специалистът и допълни, че това има значение за продължителността на прием на антикоагуланти (медикаменти за разреждане на кръвта). През първите 6 месеца стентът укрепва стената на съда, като изпълнява ролята на скеле, което го дилатира и го държи отворен. След време започва от само себе си да се разпада и физиологията на съда напълно се възстановява. Друго предимство на магнезиевия стент е гладката му повърхност, което спомага за по-лесно достигане до лезията.

По-малък риск от усложнения и по-дългосрочна проходимост на съда

Други предимства на резорбируемото магнезиево скеле е, че с него се постига дългосрочна проходимост на съда. Според експертите това е най-модерният и перспективен метод за лечение на коронарни артериални лезии. Пациентите напускат болницата по-скоро и се възстановяват по-бързо. Освен това процедурата е по-малко болезнена, с минимална кръвозагуба и с по-малък риск от усложнения.

Магнезиевият стент е одобрен за употреба в България, но все още процедурата по имплантирането му не се покрива от НЗОК. В кардиологичната клиника на „Александровска” има наличности, на цена съвсем достъпна за болните.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
За първи път у нас имплантираха магнезиев стент при коронарна болест беше последно модифицирана от: ноември 23rd, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *