Психиатри: Малко сме, може да стане беля с пациентите

PRINT
линейка бърза помощ

Психиатри от цялата страна, които работят в държавните психиатрични болници, предупредиха, че може да се стигне до кървави инциденти, тъй като персноналът не достига. Хората бягали от твърде ниските заплати и лошите условия на труд. Днес директорите на тези лечебни заведения се събраха на среща в Раднево, за да обсъдят проблемите си. Може да се стигне до инциденти между медици и болни, а хора с душевни разстройства да бъдат преждевременно изписани, тъй като няма кой да ги лекува.

Положението в държавните психиатрии било катастрофално. Директорите написаха отворено писмо до здравния министър Десислава Атанасова, в което казват, че по-опасни са не затворените, а отворените психиатрични болници. В центровете за психично здраве например възнагражденията на специалистите били в пъти по-високи. Тази несправедлива разлика отново била заложена в новия Колективен трудов договор между синдикатите и МЗ. Директорите настояват на първо време поне да бъдат изравнени заплатите в доболничните и болничните психиатрични служби.

Средно около 20% от местата в държавните специализирани болници са незаети. Едно отделение с 10-40 легла трябва да разполага по стандарт поне с трима лекари – двама със спецалност, 1 психолог и поне 9 медицински сестри. На практика това е непостижимо.

В психиатрията  в Раднево в момента се лекуват 400 пациенти с различни психични разстройства. Те са обслужвани от 12 лекари, а по норматив трябва да са 25-27 души, обясни директорът на болницата д-р Тодор Толев. Той се опасява, че ако се случи беля и тя не може да бъде предотвратена поради липса на персонал, лекарите носят отговорност за престъпление по непредпазливост. Призна, че не може да задължи никого от персонала да работи, щом не е в състояние да осигури безопасни условия за труд. В момента 12-те държавни психиатрични болници в България разполагат общо с 2433 легла. 

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Психиатри: Малко сме, може да стане беля с пациентите беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *