Откриха нов вид стволови клетки в мозъка

PRINT

Учените откриха особен тип стволови клетки, които стоят зад невроните, участващи в най-висшите функции на мозъка, съобщава научното списание New Scientist. Откритието може да отвори нови пътища в лечението на аутизма и шизофренията. Кората на главния мозък на бозайниците се състои от слоеве и напомня на луковица.

Във всеки слой са разположени неврони, които отговарят за определено ниво когнитивни функции. Тези във вътрешните слоеве отговарят за основните сигнали, свързани с усещанията и моториката. Невроните от външните слоеве са свързани с други области на кората, които отговарят за самосъзнанието, езиците и решаването на проблемите.

В развиващия се мозък стволовите клетки, разположени в самия център на кората, произвеждат неврони от вътрешния слой към външния, обяснява пред изданието Улрих Мюлер от Изследователския институт Скрипс в Калифорния. Невроните мигрират, заемат положението си и получават функция в зависимост от момента на „раждането“ си. Учените открили освен това, че невроните във външните слоеве на кората произвеждат отделни типове стволови клетки. Именно от тези слоеве тръгват редица психически разстройства като

аутизма и шизофрренията. По-доброто разбиране на тези външни слоеве и начина, по който функционират, ще доведе до създаването на нови, по-ефективни методи на лечение, убедени са учените.

Свързани теми: Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани

Генни мутации в сперматозоиди на бащата водят до аутизъм

Инфекции в детството могат да отключат шизофрения

СНИМКА: СКРИПС

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Откриха нов вид стволови клетки в мозъка беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *