Нов метод при рак на гърдата – лъчелечение и операция в едно

PRINT
проф. Георги Тодоров

Екип лекари от различни специалности, в който влизат хирурзи, анестезиолог, лъчетерапевт, физик, рентгенолог и клиничен патолог приложи за първи път иновативен метод при рак на гърдата. При него третирането на туморното ложе чрез единична фракция на лъчение се прилага директно в оперативния разрез по време на хирургичната интервенция. Интервенцията е извършена под ръководството на проф. Георги Тодоров, който ръководи Втора хирургия в УМБАЛ „Александровска“.

„Новият метод намалява значително времето на лечение. Освен това то завършва на място. Прилагането му носи редица предимства за пациента – всичко става по-бързо и по-ефективно. Не се налага пациентката отново да постъпва в болница.“ Това разказа д-р Свилен Маслянков, специалист в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“, който един от участниците в операцията. Този вид лечение е подходящо при начални неметастазирали тумори на млечната жлеза.

Специалистът изтъкна и другите му предимства. По време на оперативната интервенция се извършва облъчване, което трае 10-15 минути. Така се избягва традиционното последващо и продължително лъчелечение. Този вид терапия намалява обема и дозата на радиационно облъчване на здравите тъкани. По-щадяща е и за съседните органи – бял дроб и сърце, тъй като облъчването е фокусирано само в оперативната зона. В резултат локалният контрол на болестта е много по-добър. Намалява и рискът от локален рецидив.

Намаляват рисковете от завръщането на болестта

„Интраоперативното лъчелечение е общоприета в световен мащаб, иновативна методика за лечение на рака на гърдата, изтъкна проф. Тодоров. Той изрази надежда, че подходът скоро ще се въведе в рутинната клинична практика и в България. Съчетаването на органосъхраняващата хирургия с интраоперативно лъчелечение понижава значително риска от ранни и късни рецидиви на рака на гърдата. Постига се понижаване на смъртността и значително се снижава риска от извършване на мастектомия (премахване на гърдата) на втори етап.

Новата апаратура за интраоперативно kV лъчелечение в Клиниката по хирургия е една от най-важните  придобивки на Александровска болница. Тя бе осигурена от Министерството на здравеопазването през 2015 г. със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“. Общо 4 болници в страната разполагат с подобна система. Александровска обаче първа получи сертификат за експлоатация на високотехнологичното оборудване.

[Общо: 9    Средно: 4.2/5]
Нов метод при рак на гърдата – лъчелечение и операция в едно беше последно модифицирана от: август 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *