Нов апарат топи бучки в гърдите за 30 минути

PRINT

В първа АГ болница „Света София“ започнаха процедури за неинвазивно лечение на гърдата, обяви директорът д-р Иван Костов. В рамките на един месец процедурите в болницата ще бъдат безплатни. Така тя се превръща в първото лечебно заведение в България и третото в Европейския съюз, което предлага лечение на фиброаденоми – бучки в гърдите, с революционното ултразвуково устройство EchoPulse, разработено от френската компания Theraclion.

Другите две болници са в Швейцария (Brust Zentrum, Цюрих) и в Германия (Marienhospital, Ботроп).

„Нашата болница се утвърди като основното лечебно заведение в страната, способно да отговори на всички нужди в областта на женското здраве“ – заяви д-р Иван Костов. Той допълни, че фиброаденомът на гърдата е най-често срещаният доброкачествен тумор, който се появява при 10% от жените в определен момент от живота им. Според последни данни, в България всяка година се диагностицират повече от 6000 случаи на фиброаденом на гърдата, като една трета от пациентките се подлагат на операция.

Методът Echotherapy, който се предлага и в „Света София“, дава възможност на пациентите да се възползват от неинвазивно лечение без хоспитализация и без пълна упойка. „Тази нова възможност слага край на объркването и притеснението, породени от този вид тумор, защото лечението се осъществява с една-единствена процедура, която продължава около 30-40 минути, в зависимост от размера на тумора.“ – обясни д-р Младен Младенов.

Процедурата, също така, подобрява качеството на живота на пациента след интервенцията, тъй като болката е слаба, не остават белези, а престоят в болницата е по-кратък. Този вид неинвазивна процедура се прави с местна упойка за първи път в България.

До днес с Echotherapy са лекувани 53 фиброаденома на гърдата при 42 пациентки. Шестнайсет от пациентките са имали повече от една бучка. Средната им възраст е 32 години (най-младата е на 16 години, а най-възрастната – на 52). Резултатите от лечението са отлични – средно обемът на образуванията е намалял с 34% за 2 месеца, с 50% за 4 месеца и с 66% за 9 месеца. За 24 месеца средното намаляване е 78%. При проследяване, в продължение на 24 месеца, не е отчетено обратно нарастване на образуванието. Лечението се приема много добре от пациентите и няма отчетени странични ефекти. Освен това, симптомите изчезват доста бързо, от което пациентите са много доволни.

Echotherapy има значителни предимства за лекарите, болниците, както и за цялото общество. За лекарите и медицинските центрове предимствата включват увеличен брой на лекуваните пациенти, възможност за лечение на заболявания на различни органи с едно-единствено устройство, както и безопасно, ефективно и лесно използване на апарата EchoPulse. Сред икономическите предимства за болниците са намаляването на разходите за продължително лечение или хирургия (най-вече продължителността на времето за хоспитализация). Разходите за ултразвуково лечение са по-малки, отколкото при операция, защото не е нужно да се използва операционна зала.

До този момент подходът Echotherapy е прилаган единствено в рамките на клинични проучвания, при които е доказал отлични резултати. В България той е използван за лечението на фиброаденоми на гърдата и възли на щитовидната жлеза – и при двете заболявания резултатите са доста задоволителни.

Повече информация на тел. 02/ 447 02 07

СНИМКА: ПЪРВА АГ БОЛНИЦА

[Общо: 5    Средно: 3.2/5]
Нов апарат топи бучки в гърдите за 30 минути беше последно модифицирана от: август 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *