Реклама
Начало Новини Нов апарат топи бучки в гърдите за 30 минути

Нов апарат топи бучки в гърдите за 30 минути

0
Реклама

В първа АГ болница „Света София“ започнаха процедури за неинвазивно лечение на гърдата, обяви директорът д-р Иван Костов. В рамките на един месец процедурите в болницата ще бъдат безплатни. Така тя се превръща в първото лечебно заведение в България и третото в Европейския съюз, което предлага лечение на фиброаденоми – бучки в гърдите, с революционното ултразвуково устройство EchoPulse, разработено от френската компания Theraclion.

Другите две болници са в Швейцария (Brust Zentrum, Цюрих) и в Германия (Marienhospital, Ботроп).

Реклама

„Нашата болница се утвърди като основното лечебно заведение в страната, способно да отговори на всички нужди в областта на женското здраве“ – заяви д-р Иван Костов. Той допълни, че фиброаденомът на гърдата е най-често срещаният доброкачествен тумор, който се появява при 10% от жените в определен момент от живота им. Според последни данни, в България всяка година се диагностицират повече от 6000 случаи на фиброаденом на гърдата, като една трета от пациентките се подлагат на операция.

Методът Echotherapy, който се предлага и в „Света София“, дава възможност на пациентите да се възползват от неинвазивно лечение без хоспитализация и без пълна упойка. „Тази нова възможност слага край на объркването и притеснението, породени от този вид тумор, защото лечението се осъществява с една-единствена процедура, която продължава около 30-40 минути, в зависимост от размера на тумора.“ – обясни д-р Младен Младенов.

Процедурата, също така, подобрява качеството на живота на пациента след интервенцията, тъй като болката е слаба, не остават белези, а престоят в болницата е по-кратък. Този вид неинвазивна процедура се прави с местна упойка за първи път в България.

До днес с Echotherapy са лекувани 53 фиброаденома на гърдата при 42 пациентки. Шестнайсет от пациентките са имали повече от една бучка. Средната им възраст е 32 години (най-младата е на 16 години, а най-възрастната – на 52). Резултатите от лечението са отлични – средно обемът на образуванията е намалял с 34% за 2 месеца, с 50% за 4 месеца и с 66% за 9 месеца. За 24 месеца средното намаляване е 78%. При проследяване, в продължение на 24 месеца, не е отчетено обратно нарастване на образуванието. Лечението се приема много добре от пациентите и няма отчетени странични ефекти. Освен това, симптомите изчезват доста бързо, от което пациентите са много доволни.

Echotherapy има значителни предимства за лекарите, болниците, както и за цялото общество. За лекарите и медицинските центрове предимствата включват увеличен брой на лекуваните пациенти, възможност за лечение на заболявания на различни органи с едно-единствено устройство, както и безопасно, ефективно и лесно използване на апарата EchoPulse. Сред икономическите предимства за болниците са намаляването на разходите за продължително лечение или хирургия (най-вече продължителността на времето за хоспитализация). Разходите за ултразвуково лечение са по-малки, отколкото при операция, защото не е нужно да се използва операционна зала.

До този момент подходът Echotherapy е прилаган единствено в рамките на клинични проучвания, при които е доказал отлични резултати. В България той е използван за лечението на фиброаденоми на гърдата и възли на щитовидната жлеза – и при двете заболявания резултатите са доста задоволителни.

Повече информация на тел. 02/ 447 02 07

СНИМКА: ПЪРВА АГ БОЛНИЦА

Реклама

Exit mobile version