Лекция за кърменето обяснява връзката между хранене и алергии

PRINT

Храненето на майката докато кърми, може да повлия върху възприемчивостта към алергии на бебето. Това е темата на поредната лекция за кърменето, която ще се проведе на 23 май 2013 г. от 15 часа в Първа АГ „Св. София“ в столицата. В рамките на обучението д-р Красимира Иванова, завеждащ отделението по Неонатология в ПСАГБАЛ „Св.София“, ще разясни какво трябва и какво не трябва да присъства в дневното меню на жените по време на кърмене, за да избегнат развитието на алергични реакции при техните деца.

Алергиите са сред най-често срещаните заболявания на XXI век, които засягат все по-голям брой хора. Д-р Иванова ще разгледа причините за развитие на алергии в ранна детска възраст, отражението им върху качеството на живот на засегнатите индивиди и ще разясни как майчината кърма може да предотврати алергични състояния на детето. Всички бъдещи родители, които искат да посетят лекцията „Хранене и превенция от алергии“, могат да го направят безплатно, като се запишат на телефон: 02/ 44 70 211.

До момента в рамките на „Месец на кърменето“ в ПСАГБАЛ „Св. София“ родителите посетиха две лекции, представени от доц. д-р Ралица Георгиева – Национален консултант по неонатология и д-р Велимир Симов, завеждащ Отделение за недоносени деца към Първа МБАЛ гр. София. Първата лекция от кампанията бе посветена на кърменето и храненето на недоносените бебета по време на първите месеци от техния живот, а втората бе под надслов „Хранене и превенция на затлъстяването в детска възраст“.

Наднорменото тегло в детска възраст е социално-значим проблем с дълготрайни последици. По данни на IASO от 2012 г. в България около 20% от жените над 15-годишна възраст са затлъстели и около 50% са с наднормено тегло. Специалистите алармират, че при майките, които страдат от затлъстяване, рискът това да се предаде на детето е 3 пъти по-голям, а при децата, които не са кърмени, този риск се увеличава с 28%.

Д-р Велимир Симов разясни на родителите основните принципи за пълноценно и правилно хранене и кърмене като основна предпоставка за превенция на затлъстяването при децата и предотвратяването в дългосрочен план на социално-значими заболявания като диабет 2 тип, хипертония и др. Драстичното увеличване на затлъстяването през последните 30 години не е резултат на генетични промени, а основно в хранителните навици и липсата на физическо натоварване в ежедневието. Основен рисков фактор за затлъстяване при децата е и прекомерният прием на протеини (белтъци). Д-р Симов акцентира, че майчината кърма е най-подходяща за оптималното нарастване на ръст и тегло на бебето, тъй като нивото на протеин в нея е оптимално за развитието на бебето (1,2 мл протеин на 100 гр. кърма).

Освен серията от образователни лекции, кампанията „Месец на кърменето“ дава възможност на бъ дещите майки да посещават и специално организирани безплатни индивидуални консултации с водещи мамолози. Те се провеждат в мамологичния център на болницата, след предварително записан час на телефон 02/ 44 70 207.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекция за кърменето обяснява връзката между хранене и алергии беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *