Всеки втори на диализа в много тежко състояние, постъпва през спешното

PRINT
диализа

Около половината пациенти с бъбречни заболявания, търсят помощ доста късно, когато вече почти не може да им се помогне. Те постъпват в болница през спешното отделение в такова състояние, че се налага незабавно да бъдат включени на диализа. Това заяви проф. Евгений Възелов, началник на Клиниката по диализно лечение на Александровска болница. В другите европейски страни забавените случаи били около 30%. У нас те са много повече, макар че точни данни няма.

Странното е, че тежките случаи идват предимно от София, където има добре развита мрежа с различни лечебни заведения. В по-малките градове специалистите са малко, но те обикновено работят и в поликлиниката, и в болницата, така че проследяват своите пациенти. В столицата около 20 болници имат нефрологично отделение, а диализните центрове са 12. Над 30 ДКЦ-та преглеждат такива пациенти с бъбречни заболявания.

Причината е, че тежките случаи се прехвърлят като горещ картоф и никой не иска истински да ги лекува. На болните в добро състояние се предлага по-често да бъдат лекувани в болница, защото те не правят големи разходи. Много от пациентите обаче са в напреднала възраст, с повече придружаващи заболявания. Касата обаче не прави разлика между различната тежест в лечението на двете много различни групи. Сумата, която се плаща по клинична процедура, е една и съща.

В Александровска не връщаме пациенти, но при нас са идвали такива, които са били връщани от други места, пояснява проф. Възелов. Обикновено болници отказват да приемат такива болни с оправданието за претовареност и невъзможност. Специалистът пояснява, че знае това само от разказите на самите пациенти.

Основните заболявания, заради които се стига до диализа в другите страни, са диабетната нефропатия (усложнение при захарната болест) и хипертонична нефросклероза – промени в бъбрека, дължащи се на дългогодишно високо кръвно. По света две трети от пациентите на диализа са с такава диагноза. В България нещата стоят по-различно – по данни на ендокринолозите у нас има повече от средното за Европа болни от диабет. Очевидно обаче тези пациенти не се насочват своевременно към нефролозите, защото за 2012 г. пациенти с диабет на диализа у нас са 19,7%, докато в другите страни те са 40%, т.е. два пъти повече. По думите на специалиста това буди недоумение. Възможно било диабетиците у нас да умират по-често от сърдечносъдови усложнения преди да им се наложи да стигнат до диализа.

Към този проблем се добавя и друг – изискването на търговете за консумативи да се купува най-евтиното, без значение дали е подходящо или достатъчно добро за лечението на пациентите. Сметките обаче се правят грешно, посочва проф. Възелов. Нефролозите използват много медикаменти, които са скъпи. Ако можем да използваме по-качествени консумативи за пречистване на кръвта, няма да се нуждаем от толкова много лекарства, допълва той. Медикаментите обаче са по-скъпи от консумативите. Ако Клиниката има възможност да купува малко по-скъпи консумативи, ще спести от медикаменти.

Бъбречните заболявания са чести и опасни, но лечими, казва в заключение специалистът. Скринингово наблюдение на рискови контингенти може да установи ранните стадии на заболяванията, които да бъдат лекувани и по този начин да се отложи моментът на включване към диализа. За някои от медикаментите, които лекуват хипертония, е известно, че отлагат развитието на бъбречните промени при високо кръвно. Текат проучвания и за нови лекарства, които дават нови надежди за по-успешна терапия.

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Всеки втори на диализа в много тежко състояние, постъпва през спешното беше последно модифицирана от: август 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *