Вижте кои храни причиняват рака на дебелото черво

PRINT

Самолечението на инфекцията с хеликобактер пилори маскира временно язвата и може да има тежки последици – рак на стомаха. За това предупреждава д-р Петьо Компански, ръководител на Гастроентерологично отделение в МБАЛ Бургас. Откакто бе доказано, че бактерията е основен виновник за редица стомашни неблагополучия, много лекари, които не са специалисти в тази област, изписват лекарства срещу нея. Така през последните години все по-рядко се диагностицират язва на стомаха и дванадесетопръстника. Преди години те са преобладаващата диагноза за гастроентеролозите. Сега водещи са туморите на правото и дебелото черво, на долния храносмилателен тракт – карцином на колона, на ректума и на сигмата.

Само лекарствата не са достатъчни при язва, тя трябва периодично да бъде проследявана ендоскопски, допълва гастроентерологът. Било заради самолечението, трудния достъп до специалисти или ниската здравна култура, но напоследък в кабинета му идват хора с много тежки заболявания, които е можело да бъдат избегнати.

Българите дори не знаят как да се хранят правилно, а някои знаят, но не го правят. Рисковите фактори за стомаха са ясни: прекалено много алкохол, пушене и некачествени храни. Стресът също играе роля. Трябва да се избягват мазни храни, колбаси, сланина, яйца, животински мазнини, пържено, лютиво, солено кисело. Има солидни доказателства, че раковите заболявания на дебелото черво и стомаха са свързани с консумация на мазни храни, пържено, лютиво, тлъсти пилета, богати на нитрати колбаси или пушена риба. Вместо тях трябва да избираме повече пресни плодове и зеленчуци, богати на витамин С и на скорбяла.

Българите са доста толерантни за консумацията на алкохол. Смята се едва ли не за нормално всяка вечер да се пият 50-100 г концентрат, а след това и бира, и вино. Ензимът на черния дроб – алкохолдехидрогеназа, който отговаря за разграждането на алкохола, може да разгради не повече от 80 грама твърд алкохол на ден, отбелязва д-р Компански. Ако се пие вино или бира, дозата е не повече от 2 чаши на ден.

Д-р Компански не препоръчва и модното напоследък суши, особено когато е със сурова риба. Освен това то е и много солено, затова специалистът го слага в списъка с вредните храни. Ако все пак решите да го ядете, правете го изключително рядко, не повече от два пъти в годината.

[Общо: 125    Средно: 3.2/5]
Вижте кои храни причиняват рака на дебелото черво беше последно модифицирана от: март 15th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *